U trendu

Čubrilovic: Jasenovac i D. Gradina bolne rane srpskog naroda

BANJALUKA – Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danad da je sećanje na nevine žrtve zločinačkog sistema koncentracionih logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta Donje Gradine, moralna i civilizacijska obaveza kako se ovakav strašan zločin nikada više nikome ne bi ponovio.

„Sistem koncentracionih logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina, predstavlja jedno od najmonstruoznijih stratišta srpskog, jevrejskog i romskog naroda u Drugom svetskom ratu. To je bio sistem smrti“, istakao je Čubrilović, prenosi RTRS.

On je, povodom obeležavanja 77 godina od proboja poslednje grupe logoraša iz koncentracionog logora Jasenovac, kazao da je potrebno da svi evropski narodi jasno osude ovaj zločin i odaju poštu nevinim žrtva među kojima je bilo mnogo dece, saopšteno je iz Narodne supštine Republike Srpske.

Čubrilović je naglasio da je srpski narod podneo ogromnu žrtvu u borbi protiv fašizma i nacizma, jer je oduvek bio slobodarski narod.

„Žalosno je da mnogi i danas nastoje da relativizuju ovaj strašan zločin što je jako opasno i jako nemoralno. Negiranje srpskih žrtava u logorima smrti NDH predstavlja necivilizacijsku i nehumanu političku i javnu delatnost koja zaslužuje svaku osudu“, poručio je Čubrilović.

On je istakao da se institucionalno, naučno i politički mora sačuvati sećanje na stradale u jasenovačkim mučilištima i odbraniti istina o srpskom stradanju za slobodu i život dostojan čoveka na ovim prostorima.

„Jasenovac i Donja Gradina, kao i brojna drug srpska stratiša, su bolne istorijske rane srpskog naroda. Istinom i pravdom za žrtve borimo se za mir i slobodu koja je krvavo plaćena i to nikada ne smemo da zaboravimo“, poručio je Čubrilović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar