U trendu

Čuka: Analiziraćemo zahteve Kijeva za isporuku oružja

BUKUREŠT – Rumunija će analizirati zahteve vlasti u Kijevu za isporuku oružja Ukrajini, izjavio je danas rumunski premijer Nikolae Čuka.

„Imali smo odluku da pošaljemo zaštitnu opremu i municiju. Nastavićemo da razmatramo zahteve koje će ukrajinska vlada uputiti i na osnovu toga ćemo doneti odluku,“ poručio je premijer Čuka na konferenciji za novinare, prenosi Ađerpres.

Čuka, predsednik Predstavničkog doma Marsel Čolaku i ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku sastali su se juče u Kijevu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, a najvažniji deo razgovora, po rečima rumunskog premijera odnosio se na ekonomske i humanitarne korake koje Rumunija može da preduzme u odnosu na Ukrajinu.

„Trenutno je ukrajinska ekonomija veoma pogođena. Izvoz žitarica, poljoprivredno-prehrambenih proizvoda značio je važan doprinos ukrajinskom BDP-u“, rekao je Čuka.

Poručio je i da je Rumunija voljna da se uključi u proces obnove Ukrajine i da ugosti kompanije koje više ne mogu da posluju u Ukrajini.

„Predsednik Zelenski je naglasio da će rumunska manjina u Ukrajini uživati ista prava, kao što uživa ukrajinska manjina u Rumuniji“, dodao je Čuka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.