U trendu

Čurkin: Izveštaj o hemijskom oružju nedovoljan za sankcije

Rusija dovodi u pitanje rezultate izveštaja Ujedinjenih nacija o upotrebi hemijskog oružja u Siriji i smatra da on nije dovoljan za uvođenje sankcija Damasku, izjavio je danas ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin.

„Ima izvestan broj pitanja koja moraju da budu razjašnjena pre nego što prihvatimo sve nalaze izveštaja“, rekao je Čurkin nakon sednice Saveta bezbednosti iza zatvorenih vrata o izveštaju komisije UN, prenosi AFP.

Istraga Ujedinjenih nacija (UN) i međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) pokazala je prošle nedelje da su sirijske snage za dva napada otrovnim gasom u toj zemlji koristili hemijsko oružje.

Zaključke istrage odbacila je i Sirija, čiji ambasador pri UN Bašar Džafari kaže da za upotrebu hlorina „ne postoje fizički dokazi“.

Uoči sastanka Saveta bezbednosti ambasadori Britanije i Francuske pozvali su UN da uvedu sankcije Siriji nakon izveštaja o upotrebi hemijskog oružja protiv civila što su okarakterisali kao ratni zločin.

Američka ambasadorka Samanta Pauer nije precizirala koje mere će biti preduzete, ali je pozvala Savet bezbednosti da deluje brzo kako bi odgovorni za upotrebu hemijskog oružja „platili“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.