U trendu

Haos na SB UN: Čurkin: SAD krši dogovor, Pauer: Rusija je licemerna

Savet bezbednosti UN održao je sinoć iza zatvorenih vrata hitan vanredni sastanak na zahtev Rusije o Siriji.

Američka ambasadorka Samanta Pauer optužila je Rusiju da sprovodi „majstoriju“, te da je „cinična i licemerna“ zbog sazivanja sastanka zbog vazdušnih napada, a da nikada ranije nije zatražila zasedanje UN zbog „nedela režima Bašara Al Asada“, prenosi AP.

TAS S prenosi da su SAD narušile prekid vatre i dogovor postignut u Damasku 2014. godine sprovođenjem vazdušnih napada na sirijske vladine snage u blizini Deir ez Zora, rekao je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin.

SAD su prekršile „dve svoje obaveze u važnom trenutku“, rekao je Čurkin nakon hitnog sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Siriji.

„Prvo, prekršili su prekid vatre koji su dogovorili sa nama u februaru, a predhodnih dana potvrdili dogovor“ rekao je Čurkin.

„Drugo, prekršili su svoje obećanje dato sirijskoj vladi kada su počeli svoje vazdušne vojne operacije iznad Sirije“, precizirao je ruski diplomata.

„Obećali su Vladi Sirije da neće sprovoditi vazdušne napade na ciljeve snaga sirijske vlade“, dodao je Čurkin.

Kako prenosi TAS S, ruski ambasador je rekao da je SAD dao objašnjenje da vazdušni udari nisu sprovedeni namerno, što njemu zvuči čudno.

„Bilo bi čudno da poverujemo da je ceo napad bio slučajan. Vreme kada je napad sproveden, kao i drugi aspekti situacije ukazuju da je u pitanju moguća provokacija“, istakao je Čurkin.

Istovremeno, Čurkin očekuje sledeće korake Vašingtona.

„Ako oni za sve krive Rusiju, uključujući vazdušne napade, onda su njihovi interesi potpuno jasni“, zaključio je ruski diplomata.

Nesuglasice će se očigledno raspravljati i na ministarskom sastanku Saveta bezbednosti o Siriji koji je zakazan za sredu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, kojem 31. decembra ističe mandat, američki predsednik Barak Obama, kojem u januaru ističce mandat, poslednji put će se obratiti članovcima ove međunarodne organizacije u ponedeljak, odnosno utorak.

Britanska premijerka, Tereza Mej, prvi put će se obratitri članicama po stupanju na funkciju pre tri meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.