U trendu

Čuvena kompanija špijunirala i zaposlene i kupce, sledi paprena kazna

Francuski sud naložio je kompaniji Ikea da plati kaznu od milion evra.

Razlog tome je špijuniranje francuskog osoblja, pa je tako najveća svetska maloprodaja nameštaja proglašena krivom za nepravilno prikupljanje i čuvanje podataka o svojim zaposlenima.

Francuska podružnica švedske kompanije optužena je da je nekoliko godina „njuškala“ nad radnicima i kršila njihovu privatnost pregledajući evidenciju njihovih bankovnih računa i ponekad koristeći lažne zaposlene za pisanje izveštaja o osoblju.

Tužioci su tražili kaznu od dva miliona evra protiv firme koja je u vlasništvu Ingka grupe, prenosi Rojters.

Kompanija je saopštila da preispituje sudsku odluku da bi utvrdila da li su potrebne bilo kakve dalje mere, nakon što je preduzela korake za ukidanje taktike nadzora.

„Ikea Retail France oštro je osudila takvu praksu, izvinila se i sprovela veliki akcioni plan kako bi se sprečilo da se to ponovi“, navedeno je iz maloprodajnog giganta.

Bivši izvršni direktor francuskog ogranka kompanije, Žan-Lui Baijo takođe je proglašen krivim u slučaju i izrečena mu je dvogodišnja uslovna zatvorska kazna. Sudije su ga kaznile sa 50.000 evra zbog čuvanja ličnih podataka.

Optužbe se odnose na period 2009–2012, iako su tužioci rekli da je špijunska taktika započela početkom dvehiljaditih. Nekoliko menadžera prodavnica i zaposlenih u ljudskim resursima, kao i privatni istražitelji i policajci bili su među onima koji se suočavaju sa optužbama.

Ikea je takođe optužena za špijuniranje nekih kupaca u tom slučaju. Otpustila je nekoliko menadžera i preispitala svoju unutrašnju politiku nakon što su navodi izašli na videlo 2012. godine, podseća Rojters.

Grupa je optužena da je pretraživala podatke zaposlenih kako bi proverila njihove finansije i lični život. Prepoznala je neke od ovih taktika, iako je porekla uspostavljanje široko rasprostranjenog špijunskog sistema, zaključuje se u tekstu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar