U trendu

Cvitanović pozvao Šmita da nametne izmene Izbornog zakona

MOSTAR – Predsednik HDZ-a 1990. i član Predsedništva HNS-a BiH Ilija Cvitanović pozvao je visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da nametne izmene Izbornoga zakona BiH u skladu s presudom Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić.

Cvitanović je u izjavi za mostarski portal Dnevnik rekao da histerija koja može da se vidi kod, kako je naveo, takozvanih „probosanskih“ (bošnjačkih) političkih opcija, a u suštini najvećih rušitelja BiH, pokazuje jasno još jednom, antihrvatske težnje bošnjačke politike“.

„Sada to mogu da vide i oni koji su slepi kod vlastitih očiju. Potpuno je jasno kakve su to unitarističke i antihrvatski težnje tzv. probosanskih političkih opcija i pripadajućih im kvazianalitičara. Pozivam visokog predstavnika da nametne Izborni zakon po presudu Ljubić i na taj način pokaže da čuva i poštuje pravnu državu a Hrvatima omogući minimum političke ravnopravnosti“, rekao je Cvitanović.

Inače, presuda Ljubić traži da politički predstavnici konstitutivnih naroda u domovima naroda i Predsedništvu BiH moraju biti izabrani od onog konstitutivnog naroda kojeg predstavljaju. Pojednostavljeno, konstitutivni narodi, utvrdio je Ustavni sud BiH, moraju da mogu nesmetano da izaberu vlastite legitimne političke predstavnike na svim nivoima vlasti u BiH.

Portal podseća da u bošnjačkoj javnosti traje kampanja kojoj je cilj uplašiti visokog predstavnika kako ne bi doneo izmene Izbornoga zakona u skladu s presudom Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić koje bi pak sprečile da Bošnjacima izaberu političke predstavnike Hrvatima u Predsedništvu BiH i domovima naroda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar