Da i srpski bude ravnopravan jezik

BEČ – Srpsko kulturno prosvjetno društvo „Prosvjeta“ iz Beča zatražilo je, povodom međunarodnog Dana maternjeg jezika, da Austrija konačno prestane da koristi nametnutu političku konstrukciju „bks“ (bošnjačkokroatosrpski) i prizna kao ravnopravni, sa svim ostalima, srpski jezik.

„Prosvjeta“ podseća da je korišćenje svog maternjeg jezika za sve ljude osnovno ljudsko pravo i tekovina slobode i demokratije.

„Na žalost u Austriji srpski jezik još nije zvanično priznat, već se koristi nametnuta izmišljena politička konstrukcija ‘bks’, iako je posle nemačkog upravo srpski jezik sa najviše govornika u ovoj zemlji“, kritikuje ova organizacija.

To, kako se ističe u saopštenju, nije dobro ni za građane Austrije srpskog maternjeg jezika, ni građane Srbije i sve Srbe koji žive i rade u Austriji, ni za ostale građane Austrije, jer šteti ugledu Austrije, koja se inače smatra uspešnom u domenu zaštite ljudskih prava.

Kao odgovorna organizacija, „Prosvjeta“ u Austriji već godinama, na mnogo načina, pa i kroz projekat „Škola srpskog jezika“, pokušava da pozitivno utiče na to da se ova situacija popravi, na korist svih, a naročito brojne dece i mladih koji u Austriji odrastaju u uslovima dvojezičnosti.

„Uz poštovanje za sve jezike, u želji da se i srpskom jeziku obezbedi jednaki status i jednaka prava kao i ostalima, pozivamo sve građane i odgovorne institucije u Austriji, ali i Srbiji, kao matici, da pomognu da srpski jezik i građani koji ga koriste budu ravnopravni sa svima ostalima“, naglašava „Prosvjeta“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.