U trendu

Da je BiH normalna, Hrvat ne bi bio protiv Pelješkog mosta

BANJALUKA – Član PredsedniÅ¡tva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocenio je za hrvatski Večernji list „da je BiH normalna, u PredsedniÅ¡tvu Hrvat ne bi bio protiv PeljeÅ¡kog mosta“.

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je u četvrtak uveče dvotrećinskom većinom izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da je za vitalne interese Republike Srpske štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac u Hrvatskoj.

Time je osporena odluka PredsedniÅ¡tva BiH o obustavljanju izgradnje mosta, a koja je doneta tako Å¡to su druga dva člana PredsedniÅ¡tva Åœeljko KomÅ¡ić i Å efik DÅŸaferović preglasali Dodika.

Dodik je juče za izdanje „Večernjeg lista“ za BiH izjavio da je Republici Srpskoj u interesu da reÅ¡ava otvorene probleme sa Hrvatskom, a ne da tema razgovora bude PeljeÅ¡ki most koji je na hrvatskoj teritoriji, dok je danas dao intervju i zagrebačkom izdanju.

Na konstataciju da tema PeljeÅ¡kog mosta nije uopÅ¡te nova i pitanje zaÅ¡to je ponovno izronila iz političkog Sarajeva, Dodik je kazao da „zna da se u proÅ¡losti razgovaralo o tome na koji način popraviti performanse samog mosta kako bi se zadovoljili zahtevi, prije svega boÅ¡njačke, sarajevske politike u realizaciji nekih irealnih planova“.

„Most je podignut na 55 metara visine i Å¡irine između stupova od 200 metara. Na taj su ustupak hrvatske vlasti pristale… Mi (RS) smo drÅŸavotvorni entitet u BiH, subjekt smo međunarodnog prava. I sam ustav to je afirmisao kroz pravo da srpski član PredsedniÅ¡tva pokrene vitalni entitetski interes i da konačna odluka o tome bude doneta ovde u Narodnoj skupÅ¡tini RS, a ne da bude stvar takvih većina kakve imamo u PredsedniÅ¡tvu kroz KomÅ¡ića i DÅŸaferovića, koji dele isto glasačko telo i koji veruju u iste vrednosti“, poručio je Dodik.

Upitan o nagađanjima da je ovim potezom vratio dug predsedniku Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganu Čoviću, Dodik je kazao da u „u politici ima mnogo Å¡pekulacija“.

„Niti sam ja Å¡ta duÅŸan gospodinu Čoviću niti obrnuto postoji takav odnos. Ali upravo zbog toga vrlo dobro sarađujemo u političkim pitanjima. I to je vrlo principijelno. Taj odnos nikada nije bio protiv interesa trećeg, u ovom slučaju BoÅ¡njaka“, rekao je Dodik.

Na konstataciju novinara da je njegov potez bio iznenađenje za mnoge, posebno one zarobljene u odnosima Hrvata i Srba, Dodik je odgovorio da su „srpski i hrvatski narod u istoriji imali mnogo teÅ¡kih trenutaka“.

„Po pravilu, kad jedan narod obeleÅŸava neku pobedu, drugi obeleÅŸava komemoraciju. Istorija je neÅ¡to Å¡to nam ne ide u prilog. Sudbina bivÅ¡e zemlje zavisila je od srpsko-hrvatskih odnosa. U ovom trenutku mislim da su Srbi i Hrvati reÅ¡ili svoja pitanja, makar u pogledu odnosa drÅŸava. Hrvatska je drÅŸava hrvatskog naroda, a Srbija, naravno, srpskog naroda. RS doÅŸivljavam kao drÅŸavu naÅ¡eg naroda ovde, svestan istovremeno političke uloge i značaja hrvatskog naroda u BiH“, kazao je Dodik.

On je naveo da „misli da budućnost pripada upravo odnosima koje su izgradili Čović i on, odnosno politički pokret koji ih sledi“.

„Ali, ipak je zbunjujuće da srpski član PredsedniÅ¡tva BiH podrÅŸava pravo Hrvatske da gradi most, a hrvatski je protiv?! To izgleda tako, ali mi branimo pravo Hrvatske da na vlastitoj teritoriji uređuje odnose kako hoće. Isto to traÅŸimo i za sebe“, poručio je Dodik.

On je rekao da se „BiH potvrđuje kao promaÅ¡en koncept međunarodne zajednice, ne zbog Dejtonskog sporazuma, nego zato Å¡to je međunarodna zajednica degradirala Dejtonski sporazum i stvorila gotovo nemoguće prakse u BiH u pogledu odlučivanja o vaÅŸnim pitanjima“.

„Inače, da je normalno, nikada se ne bi dogodilo ovo da BoÅ¡njaci izaberu hrvatskog člana PredsedniÅ¡tva BiH koji glasa protiv PeljeÅ¡kog mosta, hrvatskih nacionalnih i drÅŸavnih interesa. To se nikad ne bi dogodilo, a u tome su propust učinili oni koji su u ime hrvatskog naroda davali saglasnost na Dejtonski ustav i Dejtonski sporazum“, kazao je Dodik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.