U trendu

Da li će 6. februara Asanž biti slobodan?

Britanski sudija će 6. februara doneti odluku o ukidanju naloga za hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, javila je agencija Rojters.

Ukoliko odluka bude pozitivna za Asanža (46), on će moći da napusti ambasadu Ekvadora, gde se nalazi od 2012. godine.

Nešto ranije, agencija AP je javila da se odluka sudije Eme Arbutnot očekuje već danas.

Advokat Mark Samers je rekao da je nalog za hapšenje „Izgubio svoju svrhu i funkciju“.

„Asanž traži odbacivanje naloga za hapšenje jer su Šveđani potvrdili da zahtev za ekstradiciju više nije na snazi“, rekao je portparol tužilaštva, preneo je Rojters.

Upitan da li bi Asanž bio slobodan ukoliko njegov zahtev bude usvojen, portparol britansko tužilaštvo je odgovorio:“Hipotetički da, to bi bila naša interpretacija“.

Nalog za Asanžovo hapšenje ranije je izdat zbog kršenja odredbi njegove uslovne slobode u Britaniji.

Ekvador je nedavno dao državljanstvo Asanžu, koji već pet godina boravi u azilu u ambasadi te zemlje u Londonu.

Asanž je, na svoj zahtev, postao naturalizovani državljanin Ekvadora 12. decembra, izjavila je ministarka spoljnih poslova te države Marija Fernanda Espinoza i istakla da želi da se sa Britanijom postigne „dostojanstveno“ i „pravično“ rešenje za njegovu situaciju.

Ekvador je Asanžu dao politički azil nakon što je on pobegao u ambasadu 2012. godine, kako bi izbegao ekstradiciju Švedskoj zbog istrage o tvrdnjama da je silovao jednu ženu.

Asanž je odbacio te tvrdnje i izrazio strahovanje da bi ga Švedska mogla izručiti Amerikancima, gde bi mu se sudilo zbog objavljivanja stotina hiljada poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata SAD.

Švedska je, u međuvremenu, odustala od zahteva za ekstradiciju, ali bi on u Britaniji i dalje mogao da bude uhapšen, pošto je puštanje na slobodu uz kauciju iskoristio da zatraži azil.

Britanski Forin ofis objavio je ranije da je odbio zahtev Ekvadora da se Asanžu, koji je rođen kao državljanin Australije, odobri diplomatski status.

Ministarka Spinoza je, takođe, izjavila da strahuje za Asanžov život, zbog pretnji koje dolaze „od trećih država“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar