U trendu

Da li će Nemačka raspravljati o uvođenju sankcija Dodiku?

Nakon što su SAD uvele sankcije Miloradu Dodiku nemačka vlada će, zajedno s partnerima iz EU, razgovarati o uvođenju evropskih sankcija protiv predsednika Republike Srpske, objavio je danas „Avaz“, pozivajući se na kancelariju ministra spoljnih poslova Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera.

Sarajevski „Avaz“ je ovo objavio dan nakon pisanja nemačkog magazina „Špigl“ da se Nemačka do daljeg neće pridružiti sankcijama protiv Milorada Dodika.

„Špigl“ se takođe pozvao na Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu.

S druge strane, „Avaz“ navodi da je nemačka vlada veoma zabrinuta zbog delovanja predsednika Republike Srpske, odnosno njegove „rastuće retorike o podelama BiH“.

„Tražimo poštovanje odluka Ustavnog suda BiH, a, s druge strane, podržavamo pravosuđe BiH da odlukama zasnovanim isključivo na pravu rešava sporna antiustavna pitanja. Veoma pažljivo ćemo pratiti razvoj situacije u BiH preduzećemo mere ako dođe do dodatne eskalacije“, rekli su u kancelariji šefa nemačke diplomatije, navodi „Avaz“.

Predsednik Odbora za ljudska prava u nemačkom Bundestagu Mihael Brand, inače jedan od partijskih saradnika nemačke kancelarke Angele Merkel u CDU, u intervjuu za „Avaz“ od Štajnmajera je tražio da pravovremeno i jasno reaguje.

Takođe, zahtevao je da se i unutar EU pokrenu sankcije protiv predsednika RS.

„Diplomate u Briselu i Berlinu ne smeju duže biti puki gledaoci ove situacije, vremena je sve manje. Dodikova najava o jednostranom pomeranju granica u Evropi je opasna igra vatrom. Kada osigurač počne da gori, biće prekasno“, kazao je Brand.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)