U trendu

Da li će Tereza Mej uspeti u svojoj „ofanzivi šarma“?

LONDON – Britanska premijerka sastaće se sa evropskim liderima i zvaničnicima Evropske unije u pokušaju spasavanja sporazuma o Bregzitu, što su britanski mediji nazvali „ofanzivom šarma“ Tereze Mej.

Ona je već u ranim jutarnjim satima bila u Hagu, gde se sastala s holandskim kolegom Markom Ruteom. Kasnije tokom dana, kako prenosi AP, posetiće i Berlin i Brisel.

Mejova će s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarati o zabrinutosti koju su britanski poslanici izrazili povodom sporazuma o Bregzitu koji je ona postigla sa EU, saopšteno je iz kabineta premijerke.

Ona će se sastati i sa drugim liderima EU u pokušaju da obezbedi garancije kako bi umirila zabrinute britanske poslanike, nakon što je iznenada odložila glasanje u parlamentu o sporazumu.

AP navodi da je sve ukazivalo na to da bi premijerka na glasanju doživela veliki poraz i dodaje da je odlaganje glasanja novo poniženje za Terezu Mej, koja je postala premijer nakon odluke Velike Britanije na referendumu 2016. godine da napusti EU.

Zamenik nemačkog ministra spoljnih poslova Mihael Rot izjavio je danas da britanska premijerka neće dobiti nikakvo obećanje o novim pregovorima o Bregzitu prilikom susreta sa nemačkom kancelarkom, kao i da su glavni pregovarači o Bregzitu u Briselu, a ne u Berlinu.

Upitan da prokomentariše šta bi Mejova mogla da očekuje o Merkelove, on je rekao da se nada da će jedna drugoj poželeti srećan Božić, snagu i sve najbolje u narednoj godini, prenosi AP.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker isključio je bilo kakvu mogućnost novih pregovara sa Velikom Britanijom o sporazumu o povlačenju iz EU, ali dodaje da pojedine elemente Bregzita treba razjasniti.

Junker je na samitu lidera EU u Strazburu danas rekao da „nema prostora za nove pregovore“ u vezi sa izlaskom Velike Britanije.

On je, međutim, dodao da, „ako se iskoristi pametno, ima dovoljno prostora za dalje razjašnjavanje i dalje interpretiranje bez otvaranja sporazuma o povlačenju“.

Junker, koji će se večeras sastati s britanskom premijerkom, istakao je da je postignuti dogovor „najbolji mogući, jedini mogući dogovor.“

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je juče da će Bregzit biti tema sastanka Saveta u četvrtak, uključujući pitanje kako pomoći britanskoj vladi da ratifikuje sporazum od istupanju iz EU, ali je i on naglasio da sam sporazum neće biti preispitivan.

On je dodao da je Evropski savet spreman da razgovara o tome kako olakšati proces ratifikacije u Britaniji.

„Pošto vreme ističe, razgovaraćemo i o našoj spremnosti za scenario bez dogovora“, poručio je Tusk.

Britanski konzervativni i laburistički poslanici su najavili da neće podržati sporazum koji je Tereza Mej u novembru postigla sa liderima EU.

Ona je rekla da su joj potrebne „dalje garancije“ da će dobiti podršku poslanika o planu za granicu sa Severnom Irskom.

Nagli preokret premijerke – nakon nekoliko dana ponovljenog insistiranja na glasanju, omogućio je lideru laburista Džeremiju Korbinu da se u parlamentu povede nova tročasovna rasprava, prenosi Bi-Bi-Si.

„Nije u redu da vlada može unilateralno da izmeni postojeće sporazume“, rekao je Korbin, koji je ranije optužio premijerku za „gubljenje kontrole nad događajima“.

Nije naveden datum kada će plan o Bregzitu ponovo biti pred poslanicima, iako je Mejova navela da je krajnji rok za glasanje 21. jauara.

Vodeći konzervativac Jakob Ris-Mog kazao je da premijerka nije imala „petlje“ da pred poslanike stavi svoj „nedostižni“ plan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.