U trendu

Da li ćemo nositi maske i posle vakcinacije?

Visoki institut za zdravstvo, najviši italijanski naučno-tehnički institut u oblasti zdravstva, objavio je odgovore svojih stručnjaka na raširene lažne vesti o vakcinaciji protiv kovida-19.

Jedna od raširenih lažnih vesti je da je vakcina pripremljena na brzinu i da zato nije pouzdana.

Stručnjaci Instituta tvrde da to nije tačno i podvlače da je vakcina sigurna, a odobrena je tek nakon što su kompetentne institucije utvrdile njen kvalitet i sigurnost.

Naučnici Instituta takođe ističu da je lažna vest da je nepotrebno vakcinisati se jer virus mutira.

U ovom trenutku, tvrde naučnici, ne postoji niti jedna činjenica koja bi potvrdila da vakcina ne deluje i na mutirani virus.

Osim toga, vakcine obezbeđuju imuni odgovor organizma na mnoge oblike mutiranog virusa.

Važna je i tvrdnja da “imunitet nakon vakcinacije protiv kovida-19 traje kratko”.

Situacija je ista kao i sa vakcinom protiv sezonskog gripa, kažu stručnjaci – imunitet traje nekoliko meseci, a kada se većina stanovništva vakciniše trajaće celu godinu.

Najzad, nije tačno verovanje da nakon vakcinacije osoba ne mora više da nosi masku, niti da se pridržava drugih mera zaštite.

I nakon vakcinacije neophodno je nositi masku, držati distancu i redovno prati ruke. To će biti neophodno sve dok imunološki podaci ne pokažu, sa sigurnošću, da vakcina štititi nas ali i da onemogućava širenje virusa na druge, tvrde stručnjaci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.