U trendu

Da li je Bajden dovoljno čvrsto reagovao na rusku invaziju?

VAŠINGTON – Mnogi Amerikanci i dalje dovode u pitanje da li je predsednik Džozef Bajden dovoljno snažno reagovao na rat Rusije protiv Ukrajine, iako većina odobrava korake koje su SAD već preuzele, dok mali broj njih želi da se američki vojnici uključe u sukob.

Anketa koju su sproveli Asošijeted pres i NORC Centar za istraživanje javnog mnjenja pokazuje da 54 odsto Amerikanaca smatra da Bajden nije bio „dovoljno čvrst“ u reagovanju na rusku invaziju na Ukrajinu.

Njih 36 procenata misli da je njegov pristup ispravan, dok 8 odsto smatra da je „previše čvrst.“

Međutim, kako se rat produžio želja Amerikanaca da se direktno uključe donekle je opala. Tako 32 posto građana smatra da SAD treba da imaju veću ulogu u tom sukobu, dok 49 procenata smatra da bi SAD trebalo da imaju manju ulogu u sukobu, prenosi Glas Amerike.

Anketa i intervjui pokazuju da mnogi Amerikanci reagujući na prizore ubijenih Ukrajinaca i ruskih snaga kako prema izveštajima vrše ratne zločine, žele da vide dodatne mere da bi se Putin zaustavio.

Većina – 57 odsto kaže da je Putin dao naređenje vojnicima da vrše ratne zločine. Samo šest odsto smatra da nije, dok 36 procenata kaže da nisu sigurni.

Mnogi Amerikanci se zalažu za američke sankcije Rusiji zbog invazije, slanje oružja Ukrajini i prijem ukrajinskih izbeglica u SAD.

Više je Amerikanaca koji podržavaju nego onih koji se protive razmeštanje američkih vojnika u istočnoj Evropi da bi podržali američke NATO saveznike u odgovoru na rusku invaziju, a oko dve trećine veruje da je članstvo u NATO dobro za SAD.

Međutim, podrška javnosti ne ide tako daleko da bude u prilog slanju američkih vojnika u Ukrajinu da se bore protiv ruskih snaga. Samo 22 odsto Amerikanaca kaže da se zalažu za slanje vojnika da se bore protiv ruskih snaga, dok se 55 posto protivi dok 23 procenta kažu da se nisu ni za ni protiv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar