U trendu

Da li je Notr Dam važniji od prirodnog bogatstva Gane?

PARIZ – Bogorodičina crkva Notr Dam predstavlja jednu od najvažnijih znamenitosti Pariza, pa je tako požar koji je nedavno uništio veliki deo katedrale uzdrmao ceo svet.

Meseci su prošli od tada, a još se traga za najboljim rešenjem za rekonstrukciju.

Jedno od rešenja jeste da se za obnovu krovne konstrukcije i tornja koristi drvece iz tropske šume koja izvire iz jezera Volta u Gani.

Veruje se da ova stabla imaju dovoljnu čvrstinu za obnovu ovako važne katedrale. Stabla su mnogo otpornija nego u nekoj drugoj šumi, jer su 1965. godine potopljena kada se pravila brana, a pošto se nisu raspala, samo su ojačala, prenosi B92.

Međutim, mnogi se protive ovom rešenju, zbog negativnog uticaja na lokalni eko-sistem.

Osim promene koju bi donelo odsustvo drveća, strahuje se i od posledica zagađenja koje izazivaju mašine neophodne za ceo proces vađenja, obradu i transport drveća.

Kompanija „Kete Kraci timber rekoveri“, koja je preuzela na sebe sav posao, tvrdi da je ovo zapravo mnogo bolje rešenje, nego da se seč mlado drveć.

Francuska vlada još nije odlučla kojim materijalom ć obnoviti Notr Dam, jer im je za sada prioritet da se znamenitost obezbedi od daljeg propadanja, pa tek onda obnova nastradalih delova.

Turistička atrakcija će do daljeg biti zatvorena za ulazak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar