U trendu

Da li je zbog Trampa? Kalifornija za referendum, želi da se otcepi od SAD

Predstavnici „Calexit“ inicijative, koja je prikupila čak 600.000 glasova podrške, ovih dana predali su i zvaničan zahtev za otcepljenje Kalifornije iz sastava SAD- a.

Tačnije, članovi inicijative koja je pozajmila deo naziva od inicijative Brexit, ovaj zahtev predali su u utorak Uredu državnog sekretara SAD-a, prenosi Fox news.

Sve je to deo velike kampanje koja je počela još od dana predsedničkih izbora u SAD-u, kada je ova inicijativa i pokrenuta, a sve zbog toga što je za novog predsednika izabran Donald Tramp. Ideja se danima sve više razvijala među stanovnicima ove svetski poznate američke savezne države, pa su nedavne ankete pokazale da jedan od tri stanovnika Kalifornije smatra da je otcepljenje najbolje rešenje, jer se ne slažu sa Trampovim stavovima.

Kako mi to vidimo, SAD predstavlja mnogo vrednosti koje su u koaliziji sa vrednostima koje su kod nas na snazi u Kaliforniji. Naše nastojanje da izdvojimo Kaliforniju iz sastava SAD-a znači da želimo bolju budućnost svoje dece – jedan je od slogana ove kampanje, koja je vrlo brzo stekla veliku popularnost.

Ukoliko ovakav zahtev bude podržan, već početkom 2019. godine, procenjuje se, državljani Kalifornije mogli bi da izađu na referendum, na kojem bi im bilo postavljeno pitanje: „Da li Kalifornija treba da postane slobodna, suverena i nezavisna država“.

Ipak, za to je potrebno još mnogo posla kako bi se stvorile predispozicije jer, prema Ustavu SAD-a, da bi referendum bio validan, kampanja mora da prikupi validne potpise onih koji bi glasali za „da“ na referendumu i to do 25. jula, prenosi Fox news.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.