U trendu

Da li nešto sluti? Tajni govor kraljice Elizabete za Treći svetski rat

Nisu prošle ni dve nedelje od severnokorejskog testiranja hidrogenske bombe i Kim Džong Un je ponovo izazvao incident – ispalivši balističku raketu iznad Japana. U avgustu druga raketa preletela je Japan pre nego što je završila u moru, a stručnjaci tvrde kako je nova raketa letela na većoj visini i dalje nego prethodna – putujući 3700 km i postižući visinu od 770 km/h. Južna Koreja odmah je odgovorila ispaljivanjem dve rakete u more, dok je japanski premijer Šinzo Abe izjavio kako neće tolerisati takve provokacije. Američki državni sekretar Reks Tilerson snažno je osudio lansiranje rakete.

To je 15. put da je Severna Koreja testirala oružje za masovno uništenje ove godine, a u ovim napetim vremenima teško je ne misliti na moguće posledice. Ako se dogodi onog čega se većina ljudi pribojava, a istovremeno se čini nezamislivo – i Treći svetski rat započne, postoji planirani govor koji će kraljica Elizabeta čitati građanima Velike Britanije. Govor je napisan 1983., za vreme Hladnog rata, a 2013. je otkriven u Nacionalnim arhivima, a prenosi ga BBC.

Određeni aspekti govora su zastareli, ali stručnjaci iz protokola kažu kako bi on definitivno poslužio kao osnova obraćanja kraljice javnosti u takvom haotičnom trenutku. U svakom slučaju, iako je reč o simulaciji, to je tekst koji „otrežnjuje“ i stavlja stvari u pravu perspektivu. Pisan je za potencijalno emitovanje za petak popodne 4. marta 1983., a kraljica započinje sa prisećanjem tuge koju je osetila kad je započet Drugi svetski rat.

„Sada, ovo ludilo rata još se jednom širi svetom i naša hrabra zemlja se mora još jednom pripremiti za preživljavanje uprkos svim izgledima koji se nađu ispred nas. Nikad nisam zaboravila tugu i ponos koji sam osećala kad smo moja sestra i ja slušale našeg oca i njegove inspirativne reči onog kobnog dana 1939. Ni jednog trenutka nisam mogla da zamislim da će i mene jednog dana zapasti ta grozna dužnost. Koje god grozote se nađu ispred svih nas, svi kvaliteti koji su nam pomogli da održimo svoju slobodu već dva puta u ovom veku će još jednom biti naša snaga. Moj suprug i ja delimo sa vama strahove za vaše kćerke i sinove, muževe i braću koji će nas napustiti kako bi služili našoj zemlji. Upravo ta snažna porodična veza mora da bude najveća odbrana od nepoznatog. Ako mi ostanemo ujedinjeni i odlučni, dajući sklonište onima koji su sami i nezaštićeni, volja naše zemlje da preživi ne može da bude slomljena. I dok se zajedno borimo protiv novog zla, pomolimo se za našu zemlju i ljude dobrih misli gde god se oni nalazili. Neka vas bog sve blagoslovi. „

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.