U trendu

Dacic: Parlament ima vaznu ulogu u svim aspektima kovid krize

ATINA – Iskustva Srbije, kada je reč o ulozi Narodne skupštine tokom pandemije virusa korona, potvrđuju tezu da parlament ima važnu ulogu u svim aspektima krize koju je epidemija izazvala, rekao je danas predsednik skupštin Ivica Dačić.

Kako je naveo u izjavi medijima u Atini, posle učešća na konferenciji predsednika parlamenta u organizaciji Saveta Evrope, tema o kojoj su predsednici parlamenata razgovarali su na temu kako u krizama sačuvati upravo ulogu parlamenta.

„Naša iskustva su dobra, upravo potvrđuju tezu da parlament ima važnu ulogu u svim aspektima krize koju je izazvala epidemija, počev od uvođenja vanrednog stanja, do ukidanja vanrednog stanja, donošenja zakona i neprestanog rada parlamenta bez obzira što mi nismo bili u tehničkoj mogućnosti da onlajn radimo“, kazao je Dačić.

Kako je dodao, kada se podvuče crta, uz sve mere koje smo imali, ipak je sačuvana redovna aktivnost parlamenta uz relativno mali broj zaraženih narodnih poslanika i drugih koji su zaposleni u Skupstini.

Smatra da je parlament odigrao važnu ulogu jer je, kako kaže, bitno da se u uslovima ovakvih kriza kao što je pandemija, sačuva osnovni princip parlamentarne demokratije.

Dačić navodi da u Srbiji u narednom periodu bi trebalo da se osposobi Skupština tehnički da može da se funkcioniše i u uslovima kada nije moguće fizičko priusustvo u samoj zgradi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.