U trendu

Dajan: Izvrtanje cinjenica o Holokaustu ozbiljnije od negiran

NJUJORK – Predsedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Jad Vašem u Jerusalimu Dani Dajan istakao je danas da je negiranje Holokausta postalo marginalni fenomen, ali da je loše to što i dalje postoji relativizacija Holokausta i izvrtanje činjenica u vezi sa stradanjem Jevreja tokom Drugog svetskog rata i nacističke okupacije Evrope.

On je to rekao na video konferenciji povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta koji se sutra obeležava širom sveta.

Dajan je podsetio da je do nedavno postojala čitava „međunarodna škola“ negiranja Holokausta koju su negovalli intelektuaci, novinari i političari širom sveta tvrdeći da gasne komore u Aušvicu nisu postojale, da nije bilo zverstava i istrebljenja Jevreja u Buhenvaldu, Mathauzenu i drugim nacističkim logorima smrti širom Evrope.

„Da je negiranje Holokausta postalo marginalni fenomen, to je bila dobra vest na našem današnjem skupu“, ocenio je Dajan.

On je dodao da je loša vest to da i dalje postoje relativizacija Holokausta i izvrtanje činjenica u vezi sa stradanjem Jevreja tokom Drugog svetskog rata i da su se pojavile tvrdnje u nekim zemljama da tokom rata nije bilo progona i ubijanja Jevreje kod njih.

„Kažu, Jevreji u mojoj zemlji nisu ubijani, ali ubijan je narod moje zemlje. To je izvrtanje istorijskih činjenica. Gde god da su bili nacisti bilo je kolaboratora i oni su zajedno doprinosili nezapamćenom stradanju Jevreja“, upozorio je Dajan.

On je ukazao da u nekim zemljama kao što su na primer Belorusija i Austrija zvanična istoriografija tvrdi da Holokaust nije bio genocid nad Jevrejima već da su oni ubijani kao građani tih zemalja.

„Izvrtanje Holokausta je ozbiljnije od negiranja Holokausta. Negiranje je zapravo apsurdno, a izvrtanje je perfidno, jer zamagljuje i relativizuje istorijske činjenice“, ukazao je Dajan i potvrdio da Memorijalni centar Jad Vašem radi na rasvetljavanju takvih pokušaja.

Dajan je istakao da je nepobitno tačno da je više od šest miliona Jevreja stradalo tokom Drugog svetskog rata i da je to „prvi stub istine“ o Holokaustu.

„Drugi stub je poznavanje istorijskih činjenica. Brojne arhive imaju hiljade dokumenata koji još uvek nisu dostupni istraživačima Holokausta. Veoma je važno otvoriti u potpunosti sve arhive i omogućiti da se o Holokaustu sazna sve što je arhivirano. Istraživanja su važna i vlade bi trebalo da omoguće pun i otvoren pristup arhivama za one koji žele da se bave istraživanjima bez nametanja kakav bi istorijsko-ideološki koncept istraživači trebalo da imaju“, rekao je Dajen.

On je najavio da će Memorijalni centar Jad Vašem u narednim godina raditi na strategiji vraćanja Holokausta među najvažnije istraživačke teme, „jer ima mnogo lekcija koje se još moraju naučiti“.

Holokaust je, smatra Dajen, omogućio da se učvrsti država Izrael kao garant bezbednosti za sve Jevreje.

„Danas imamo iskustva i znamo kakve monstruozne lekcije nam je doneo antisemitizam. Agresija, istrebljenje i uzas su pratili antisemitizam. A ako je to moglo da se desi jednom, moglo bi i drugi put“, upozorio je predsedavajući upravnog odbora Memorijalnog centra Jad Vašem u Jerusalimu Dani Dajan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar