U trendu

Damnjanović: Nikad više takvo kršenje međunarodonog prava

BEČ – Poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) u bečkom parlamentu Nemanja Damnjanović istakao je, povodom 20. godišnjice početka NATO agresije na SR Jugoslaviju, da se takvo kršenje međunarodnog prava više nikada ne sme dogoditi.

„Danas se navršava 20 godina od početka NATO agresije na Srbiju. Voleo bih da ne moramo da pričamo o tako nečemu, ali ne smemo nikada zaboraviti nevine žrtve, kao i delovanje pojedinih političara na Zapadu, koji su kasnije priznali da se radilo o kršenju međunarodnog prava“, kazao je Damnjanović Tanjugu.

On je podsetio da su se FPO i on lično oduvek zalagali za striktno poštovanje međunarodnog prava, pravdu i demokratiju.

Istakao je da međunarodno pravo mora da se poštuje, kao i da bez Srbije nije moguće rešavati pitanja na Balkanu.

„Glas Srije mora da se poštuje. Samo mirnim putem i dogovorom može se naći rešenje, a nikako vojnom silom“, podvukao je Damnjanović.

On je naglasio da će 24. mart ostati u našim srcima urezan kao dan koji ne sme da se ponovi nikada više.

Savetnik austrijskog vicekancelara i lidera FPO Hajnc-Kristijana Štrahea, Konstantin Dobrilović podsetio je da je ofanzivna vojna alijansa, u akciji suprotnoj međunarodnom pravu, bez rezolucije UN, bombardovala Beograd i druge ciljeve u Srbiji i Crnoj Gori.

Ukazao je da su pojedinim danima avioni NATO letelii po 700 puta, a ukupno su tokom 78 data imali 38.000 letova, tokom kojih su izbacili više od 23.000 bombi, i ubili više od 200 civila.

Materijalna šteta koja je pričinjena procenjena je tada, kako podseća, na 190 milijadi nemačkih maraka.

Svojim „preciznim udarima“ na neprijateljsku vojnu opremu NATO, na sopstveno iznenađenje, pogodio manje od 100 tenkova, 400 topova i 500 drugih vozila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.