U trendu

Dan „D“ za italijansku vladu

RIM – Danas je važan dan za koalicionu vladu italijanskog premijera Đuzepea Kontea, koji u parlamentu treba da dobije podršku za dva bitna dokumenta – izmenu posebnog evropskog fonda za pomoć državama, takozvanog MES-a i predlog o načinu upravljanja novcem iz Fonda za oporavak od 209 milijardi evra, koje je Italija dobila od EU kao pomoć za oporavak nakon pandemije kovida-19. Današnje glasanje u parlamentu je glavna tema svih italijanskih medija.

Opozicione stranke desnog centra već su najavile da će glasati protiv, a premijer je za MES već osigurao parlamentarnu većinu, pise agencija Ansa.

Premijer Konte je prethodnih dana za oba dokumenta vodio bitku sa partnerima u vladi, koju čine stranke levog centra Demokratska stranka, Pokret Pet zvezdica i mala partija bivšeg premijera Matea Rencija „Italija Viva“, koja je jezičak pri glasanju.

I tu moć upravo je pokazao lider stranke Mateo Renci, koji je odbio plan premijera da o načinu utroška novca iz Fonda za oporavak odlučuje grupa eksperata, takozvana “režijska kabina” sa premijerom i dva ministra na čelu.

Mateo Renci je zamerio premijeru da je plan o utrošku i načinu upravljana novcem iz Fonda za oporavak doneo bez konsultacija sa strankama i odbija da upravljanje tim novcem bude data grupi eksperata, a ne vladi.

Renci je prvo ucenjivao, a juče i otvoreno zapretio premijeru Konteu.

Na pitanje novinara lista „Koriera dela Sera“ da li će danas vlada pasti, Renci je dogovorio da se nada da neće, ali da se boji da hoće.

„Nemamo nameru da premijeru damo posebna ovlaštenja“, rekao je Renci, koji tvrdi da su za njegovu stranku važniji ideali nego ministarska fotelja.

Mediji podsećaju da je Mateo Renci, kao član Demokratske stranke, pre nego što je izabran za premijera 2014. godine, uveravao svog stranačkog kolegu koji je bio predsednik vlade, Enrika Koletu, da ga on neće ugroziti, da bi ga samo par dana kasnije oborio i zamenio na mestu premijera.

I drugi događaj na koji mediji podsecaju je kada je Mateo Renzi na mestu premijera raspisao referendum, obećavajući da će napustiti politiku ako ishod ne bude u njegovu korist, ali to nije učinio iako su Italijani večhinom glasali protiv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.