U trendu

Dan sećanja u Vukovaru bez Zorana Milanovića

ZAGREB – Centralno obeležavanje Dana sećanja na žrtvu Vukovara 1991. biće upriličeno u ovom gradu 18. novembra bez prisustva predsednika Hrvatske Zorana Milanovića tako da je otklonjena svaka mogućnost od formiranja dve kolone, jedne u kojoj bi bili premijer Andrej Plenković i HDZ-ovci i predstavnici partnerskih stranaka i druge, koju bi predvido Milanović.

Milanović je, naime, ranije izjavio da će toga dana biti u Škabrnji, a da će dan ranije, 17. novembra, otići u Vukovar na otkrivanje spomenika Kati Šoljić i sinovima.

Obeležavanja dana „pada“ Vukovara, koji Hrvatska obeležava kao Dan sećanja na žrtvu Vukovara počelo je 11. i trajaće do 20. novembra završnom misom za sve poginule i nestale.

Obeležavanje će tradicionalno početi u dvorištu vukovarske bolnice odakle će krenuti Kolona sećanja u kojoj će, kako se očekuje, biti veliki broj građana, premijer Andrej Plenković i predsednik sabora Gordan Jandroković.

Broj prisutnih ne dovodi se u pitanje, jer će okupljanje za razliku od prethodne dve godine proteći bez pandemijskih mera.

Kako piše zagrebački Večernji list, iako još nije potvrđeno, očekuje se da će u Vukovaru biti i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac.

Gradonačelnik Vukovara i lider opozicionog Domovinskog pokreta Ivan Penava rekao je da su na Dane sećanja pozvani svi koji žele da iskažu pijetet za podnesenu žrtvu 1991. godine, ali je posebno pozvao predstavnike SDS S-a i deo građana Vukovara za koje kaže da „izbegavaju Kolonu sećanja i prave se da se 1991. godina u Vukovaru nije dogodila“.

Večernji podseća da se ove godine Dan sećanja obeležava u vreme brojnih dnevnopolitičkih previranja i afera pa se često postavlja pitanje pitanje hoće li se ponoviti 2013. godina, kada su 18. novembra u Vukovaru bile dve kolone i kada je tadašnjem državnom vrhu, Ivi Josipoviću i Zoranu Milanović, bio blokiran put do Mermorijalnog groblja.

Penava, nema dileme da će ove godine Kola sećanja Vukovarom proći dostojanstveno i da će biti masovne.

„Smatram da su oni koji u medijima podstiču natpise da će u Vukovaru biti dve kolone na zadatku destrukcije Vukovara i Hrvatske te prenošenja vesti da je takva problematika u Vukovaru redovna i uobičajena“, rekao je Penava.

Predsednik Saveta branitelja grada Vukovara Tomislav Josić takođe ne očekuje nikakve problem u Vukovaru napominjući kako tih dana u Vukovaru svi treba da se uzdrže od politike i prepucavanja.

„Ni prošle godine vladajući nisu bili baš srdačno dočekani, ali ne očekujem nikakve probleme. Međutim, ne isključujem i da će možda neko zviždati. Uostalom, živimo u demokratiji i zašto se ne bi moglo iskazati svoje mišljenje o vladajućima koji se mogu, ali i ne moraju svima svideti. Više bih voleo da se piše i priča o onima koji su poginuli tih dana kao i ovima koji će toga dana u Vukovar doći o svome trošku, a ne zato što moraju, za šta će dobiti i dnevnice“, rekao je Josić.

Od 2019. godine Dan sećanja na vukovarske žrtve u Hrvatskoj je državni praznik. Prema hrvatskim službenim izvorima, bitka za Vukovar je počela 25. avgusta, a prema srpskim izvorima 13. avgusta 1991..

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.