Danas ističe rok za sporazum EU i Velike Britanije

BRISEL, 13. decembra ( Tanjug) – Danas ističe dogovoreni rok za postizanje dogovora EU i Velike Britanije o budućim odnosima, a za popodne je predviđen novi telefonski razgovor predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i premijera Velike Britanije Borisa Džonsona.

Nedelja kao ”krajni rok” dogovorena je prošle sedmice tokom posete Borisa Džonsona Briselu i sastanka sa Ursulom fon der Lajen.

Na sasatanku je kostatovano da su dve strane stekle ”jasno razumevanje međusobnih stavova”, ali da je situacija oko postizanja dogovora ”i dalje teška”, a da ”osnovne prepreke nisu prevaziđene”.

U međuvremenu, nastavljeni su razgovori glavnih pregovarača Brisela i Londona, Mišela Barnijea i Dejvida Frosta, oko ”suštinskih pitanja” kao što su jednaka prava na tržištu, upravljanje i ribarstvo.

Iako su dve strane tokom nedelje postigle ”prinicpijelan dogovor” o primeni ranije ispregovaranog Sporazuma o razdruživanju, što uključuje i dogovor oko funkcionisanja granice između Irske i Severene Irske, Evropska komisija je u četvrtak 10. decembra izašla sa planom vanrednih mera koje bi trebalo da stupe na snagu ukoliko do sveobuihvatnog dogovora o budućim odnosima EU i VB ne dođe do isteka tranzicionog perioda, 31. decembra 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.