U trendu

Danas izricanje žalbene presude Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju

HAG – Apelacioni sud Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu danas treba da izrekne drugostepenu presudu bivšem predsedniku i potpredsedniku udruženja veterana bivše OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju zbog ometanja rada tužilaštva i zastrašivanja svedoka u drugim postupcima pred tim sudom.

Nakon postupka po žalbama, ova presuda bi trebalo da bude objavljena danas na javnoj sednici zakazanoj za 14 časova.

Prvostepenom presudom Gucati i Haradinaj su zbog odavanja zaštićenih informacija i objavljivanja posebnih dokumenata osuđeni na po četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od 100 evra.

Ovo je bila prva presuda Specijalizovanih veća Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu, nakon njihovog osnivanja odlukom skupštine u Prištini 2014. godine.

Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred SVK, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva, odmazdu prema svedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.
U optužnici se navodi da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom, da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici.

Gucati i Haradinaj su se teretili za krivična dela protiv sprovođenja pravde, odnosno za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svedoka, osvetu i narušavanje tajnosti postupka.
Tužilaštvo je tokom suđenja insistiralo na tome da su njih dvojica imali za cilj da naruše ugled Specijalnog suda i da ometaju njegov rad.

Gucati i Hardinaj su uhapšeni septembra 2020. godine zbog sumnje da su na tri konferencije za novinare neovlašćeno otkrili poverljive sudske informacije.
Gucati i Haradinaj su se izjasnili da nisu krivi, a tokom suđenja su insistirali na stavu da nisu počinili nikakva krivična dela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.