U trendu

Danas lokalni izbori u Mostaru, 12 godina posle

MOSTAR – Posle punih 12 godina, u Mostaru će danas biti održani izbori za 35 odbornika Gradskog veća, a na njima učestvuje i koalicija srpskih stranaka iz BiH na listi „Zajedno za naš Mostar“.

Biračka mesta biće otvorena od 7 do 19 sati, a kako je saopšteno iz Centralne izborne komisije BiH izbori će biti održani uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Za izbore je prijavljen 31 politički subjekt od kojih su 22 političke stranke, četiri nezavisna kandidata, četiri koalicije i jedna lista nezavisnih kandidata, odnosno ukupno 370 kandidata.

U birački spisak je upisano 100.864 birača.

Izbore u Mostaru će pratiti ukupno 1.717 posmatrača.

Izborna tišina počela je u subotu ujutru i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u 19.00 sati.

Mostarce je pozvao da izađu na izbore komesar za proširenje EU Oliver Varheji, uz ocenu da je izborni dan važan za Grad.

„Po prvi put u 12 godina, građani će moći da glasaju i biraju svoje lokalne predstavnike. Važno je da ovo pravo koriste u ovoj istorijskoj prilici. Održavanje izbora u Mostaru takođe je među 14 ključnih prioriteta“, napisao je Varheji na svom tviter nalogu.

Građane je u svom blogu pozvao da izađu na izbore i američki ambasador u Sarajevu Erik Nelson.

Američki diplomata je apelovao na svakog građanina Mostara da izađe na predstojeće izbore, uz poruku da su tu priliku predugo čekali.

Posebno se obratio mladima Mostara od kojih očekuje da iskoriste, kako je naveo, moć koju imaju da utiču na ono što će se događati u njihovom gradu, koji, kako je istakao, ima istorijsku vrednost.

„Građani, svako od vas zaslužuje lidere koji su spremni rade u vašu korist, a ne u korist ličnog bogaćenja ili uskih stranačkih interesa. Zato je toliko važno da aktivno učestvujete u biranju onih koji će vas predstavljati. Na vagi su lokalna pitanja koja se tiču direktno vas i vaših porodica“, istakao je, između ostalog, Nelson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.