U trendu

Danas nastavak dijaloga-Vucic i Kurti sa Boreljom i Lajcakom

BRISEL – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija Kosova, Aljbin Kurti, sastaće se danas u Briselu, na novoj rundi dijaloga Beograda i Priština na visokom političkom nivou.

Nova runda razgovora u Briselu predviđeno je da počne u 14 časova bilateralnim sastancima dve strane sa posrednicima EU.

Glavni posrednik EU u dijalogu Beogrda i Prištine i šef diplomatije EU, Žosep Borelj, pred početak i ovog sastanka obratiće se medijima video porukom u kojoj će izneti očekivanja od razgovora.

Iz Evropske službe za spoljne poslove najavili su da će specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak kao drugi domaćin sastanka u Briselu, oko 18 časova video porukom sumirati rezulate razgovora.

U Briselu poručuju da se Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti „fokusiraju na napredak učinjen do sada“ i da se dogovore oko sledećih koraka u dijalogu i naglašavaju da je EU kao glavni posrednik u dijalogu zadovoljna nastavkom procesa i održanjem dinamike sastanaka predstavnika dve strane, uz ocenu da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine i postiznje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma „proces koji traje“.

„Važno je da se proces nastavlja i da nema nazadovanja“, poruka je EU pred ovaj sastanak, a u diplomatskim izvorima u Briselu ocenjuju da i Beograda i Priština, i pored suprotstavljenih stavova i retorike,“ znaju da moraju da idu ka kompromisu i rešenju“.

Medutim, kada je reč o očekivanjima od ovog susreta analitičari u Srbiji, ali i Prištini ne očekuju nikakav značajan pomak u pregovorima, i smatraju da je Briselu najvaznije da održi dinamiku dijaloga, a da obe strane stoje cvrsto na svojim zahtevima.

Posle prvog sastanka Vučića i Kurtija odrzanog 15. juna u Briselu, predsednik Srbije je ocenio da se sa Kurtijem nije složio „apsolutno ni oko čega“, a na prvom mestu oko zahteva Kurtija za priznanjem nazavisnosti Kosova.

On pred novi sastanak u Briselu gde Srbija zahteva primenu dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, poručuje će nastaviti da insitira na očuvanju državnih interesa Srbije, ocenjuje da je napredak u dijalogu neophodan, ali i dodaje da ne zna da li je moguć.

„Što se Brisela tiče idemo u najboljoj veri, da razgovaramo i rešavamo konkretne probleme od nestalih lica pa do svega ostalog“, poručio je Vučih.

Iz kabineta Aljbina Kurtija pri tom, pred sutrašnji sastanak u Briselu,poručuju da će Kurti nastaviti da insitira na predlozima koje je predstavio na prvom sastanku, a među kojima su pitanja nestalih lica, potpisivanje mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije, uspostavlajnje Nacionalnog veća Srba na Kosovu i smena Veljka Odalovića u srpskoj delegaciji za nestale.

Odgovor na to da li je moguć neki ozbiljniji pomak u razgovorima danas u Briselu i sa kakvom voljom za dijalog i konstruktivan razgovortamo ide na taj susret delegacija Prištine, možda treba čitati u porukama koje stižu sa te adrese svakodnevno, a najnovija je jučerašnja zabrana Veljuku Odaloviću da uđe na KiM, gde je u Velikoj Hoči trebalo da prisustvuje obeležavanju 23. godišnjice od masovnog kidnapovanja i ubistva Srba u Orahovcu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.