U trendu

Danas parlamentarni izbori nakon burne kampanje

TIRANA – U Albaniji se danas održavaju parlamentarni izbori, osmi po redu u poslednjih 29 godina kada su građani prvi put glasali na slobodnim i demokratskim izborima nakon pada komunizma, a predizbornu kampanju pratile su tenzije zbog međusobnih optuživanja.

Albanija ima oko 2,8 miliona stanovnika, a pravo glasa ima 3,6 miliona građana jer mogu da glasaju i Albanci koji žive u drugi zemljama.

Bira se 140 poslanika od 1.800 kandidata među 12 političkih partija, koalicija ili nezavisnih kandidata. Nije moguće glasati ranije ni putem pošte, prenosi AP.

Glavni favoriti su dve glavne političke snage koje su vodile tu zemlju od pada komunizma – Socijalistička partija aktuelnog premijera Edija Rame, koji traži treći mandat, i Demokratska partija Ljuljzima Baše, koja teži da preuzme vlast nakon osam godina provedenih u opoziciji, piše Radio slobodna Evropa (RSE).

Socijalistička partija za integraciju na čelu sa Monikom Krijemadi tradicionalno je igrala važnu ulogu prilikom formiranja vlada u postizbornim koalicijama prethodnih godina.

RSE podseća da su partije tokom jednomesečne predizborne kampanje koristile oštru retoriku, kao ni da nisu izostali ni incidenti i fizički sukobi.

Jedan bivši zvaničnik opozicione partije je 21. aprila ubijen, a policijski zvaničnik ranjen u Elbasanu tokom svađe, što je bio najozbiljniji incident nekoliko dana uoči izbora.

Nekoliko dana nakon ovog događaja, još jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u kancelarijama Demokratske partije u Kamezu.

Fizičkog nasilja i svađa između simpatizera bilo je i na izbornim skupovima, nakon kojih bi se partije međusobno optuživale za incidente.

Predsednik Albanije Iljir Meta pozvao je institucije na sprovođenje zakona, da budu na visini odgovornosti i da prekinu bilo kakve partijske veze koje imaju. Bilo je optužbi i o kupoprodaji glasova.

Otkriće data baze sa ličnim podacima, uključujući i istorijat glasanja sa više od 900 hiljada građana, koje poseduje Socijalistička partija, dodatno je povećala predizborne tenzije u Albaniji, dovodeći u sumnju izborni sistem i državu, gde su institucije na usluzi vladajućim političkim strankama, navodi RSE.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar