U trendu

Danas potpuno pomračenje Sunca vidljivo u SAD

Prvi put posle 99 godina, danas će na teritoriji SAD biti vidljivo potpuno pomračenje Sunca, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

Potpuno pomračenje Sunca koje se dešava svakih 12 do 18 meseci negde u svetu, većinom nije vidljivo za stanovništvo, jer se dogodi iznad nekog okeana pošto je Zemlja pretežno prekrivena vodom.

To će biti prvo pomračenje iznad SAD u 21. veku i prvo na američkom kontinentalnom tlu od 1991. godine, kada je bilo vidljivo samo na glavnom ostrvu Havaja.

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da će pomračenje početi u državi Oregon, na zapadu SAD, oko 10.00 po lokalnom vremenu, posle čega će preći još 14 američke savezne države.

Pomračenje bi trebalo da se završi u 14.48 po lokalnom vremenu kod Čarlstona u Južnoj Karolini.

Oko 12 miliona Amerikanaca živi na području na kojem će biti vidljiv taj astronomski fenomen.

Pomračenje Sunca je važan za naučnike koji tada mogu da iskoriste priliku da prouče gornji deo atmosfere Sunca, koji je obično nevidljiv a i prostire se na površini od nekoliko miliona kilometara.

Pomračenje Sunca je astronomska pojava koja se dešava kada Sunce baca Mesečevu senku na površinu planete Zemlje, što se može dogoditi samo kada je Mesec u fazi mladine, odnosno kada se nalazi izmedju Zemlje i Sunca.

U slučaju potpunog pomračenja Sunca, Mesečev disk skroz prekrije Sunce. Pomračenje Sunca se može opaziti s relativno uskog pojasa na Zemljinoj površini preko kojeg prolazi Mesečeva senka.

U trenutku neposredno pre potpunog pomračenja, kada se poslednji zraci Sunca probiju iza Mesečevog diska, dogadja se pojava takozvanog „dijamantnog prstena“. Ista se pojava može uočiti i neposredno nakon potpunog pomračenja.

Naučnici uvek upozoravaju gradjane da zaštite oči prilikom posmatranja pomračenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar