U trendu

Danas saslušanje Katice Janeve o slučaju „Reket“

SKOPLJE – U Skoplju se danas očekuje da će specijalna tužiteljka Katica Janeva, koja je ranije podnela ostavku na tu funkciju ali još nije razrešena, biti saslušana o slučaju „Reket“.

Janeva će, kako prenosi makedonski portal Alsat, imati neformalni razgovor sa tužiteljkom Vilmom Ruskoskom iz Tužilaštva za organizovani kriminal.

Ona će, kako se navodi, morati da odgovori na brojna pitanja koja su postavljena u javnosti u vezi sa slučajem „Reket“ u kojem su za sada optuženi Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13 i Zoran Mileski, za iznudu velike količine novca od makedonskog biznismena Kamčeva.

„Tužilaštvo zbog poverljivosti postupka ne saopštava unapred koje aktivnosti će biti preduzete. Tužilaštvo još tokom otvaranja postupka ima plan kako će voditi postupak i u skladu s tim će postupati“, navode iz skopskog tužilaštva.

Janeva je podnela ostavku prošlog meseca, kada je pokrenut slučaj „Reket“, koja će stupiti na snagu kada bude izabran njen zamenik, a 12. avgusta se vratila sa godišnjeg odmora.

Prema pisanju makedonskog portala Medial, deo makedonske javnosti smatra da je Janeva odmah trebalo da bude susendovana, nakon što je italijanski list „La Verita“ objavio video zapise o njenoj umešanosti u ovaj slučaj iznude.

Italijanski list je objavio snimak osumnjičenih u slučaju Reket, Bojana Jovanovskog – Boki 13 i Zorana Milevskog, zajedno sa biznismenom Jordanom Kamčevim, od koga su iznudili preko milion evra u zamenu za oslobađanje od pritvora.

Inače, rešenje kojim je Kamčev oslobođen od pritvora, prema pravilima Specijalnog tužilaštva morala je da odobri šefica tog tužilaštva Katica Janeva.

U jednom od objavljenih razgovora na portalu lista „La Veritas“ čuje se i glas Janeve, koja se obraća Kamčevu rekavši „da ne brine i da će sve biti ok“.

Međunarodna zajednica jednoglasna je u svom zahtevu vlastima Severne Makedonije zbog slučaja „Reket“ da građanima pokaže da postoji vladavina zakona i da vladavina zakona funkcioniše, a da je zakon o tužilaštvu izuzetno važan za odluku o određivanju datuma početka pregovora te države sa EU, koji se očekuje u oktobru.

Početak pregovora sa Unijom, ali i zvanično članstvo u NATO i ekonomski faktor su razlozi zašto vlada ne želi vanredne izbore, na čemu opozicija insistira.

Kako se očekuje, najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE povećaće pritisak na vladu da raspiše izbore ili da formira tehničko izvršno telo do narednih izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.