Danas statusna konferencija za šefove OVK

HAG – Treća po redu statusna konferencija u procesu protiv nekadšnjeg glavnog komandanta tzv. OVK i predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske, optuženih za niz ratnih zločina na KIM, treba da se održi danas pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih većja Kosova u Hagu.

Prethodno je bila zakazana za prošli četvrtak ali je odložena, kako je obrazložio sudija, iz organizacionih razloga i uzimajući u obzir dostupnost strana za učesće na konferenciji.

U podnesku povodom predstojeće konferencije, Specijalizovano tužilašvo je ponovilo da ostaje pri stavu da suđenje Tačiju, Redžepu Seljimiju, Kadriju Veseljiju i Jakupu Krasnićiju treba da počne u septembru ove godine, a da li je odbrana optuženih eventualno menjala svoj stav o tome biće poznato sutra.

Naime, branioci svih optuženih, insistiraju da suđenje počne godinu i po dana nakon što tužilaštvo obelodani sve svoje dokaze, kako bi odbrana imala dovoljno vremena da prikupi svoje kontra/dokaze i spremi se za suđenje.

Tužilaštvo je podsetilo da će sav dokazni materijal objaviti do jula, te bi odbrani bilo sasvim dovoljno tri meseca za pripremu dokaza za početak suđenja.

Inače, optuženi ne moraju da prisustvuju konferenciji lično i pratiće je kao i prethodne dve, video linkom iz pritvorske jedinice, a njihove će stavove i interese zastupati njihovi branioci.

Na predstojećoj konferenciji biće reči o obelodanjivanju dokaza, napretku istrage odbrane i tužilaštva, kao i njihovom završetku od kojeg zavisi i zakazivanje početka suĒenja.

Početkom meseca sudija je odbio zahtev njihovih branilaca za ukidanje pritvora i privremeno puštanje na slobodu, a na tu odluku branioci su izjavili Ĺľalbu troÄŤlanom sudskom veću.

Sudija smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovog bekstva, opstrukcije postupka, uticanja na svedoke i ÄŤinjenja daljih kriviÄŤnih dela, navodi se pored ostalog u odluci sudije.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine. On je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeĒunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.