U trendu

Danci glasaju o integraciji u odbrambenu politiku EU

KOPENHAGEN – Danci danas glasaju na referendumu o tome da li da ukinu 30-godišnje izuzeće iz odbrambene i bezbednosne politike EU.

Danska je jedina članica EU za koju važi takvo izuzeće, ali kao i njeni susedi, Švedska i Finska, ponovo procenjuje svoju bezbednosnu politiku otkako je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine, prenosi BBC.

Kako se navodi, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Danci podržavaju bliže evropske odbrambene veze, a rezultat bi mogao uticati i na njihovu vojnu budućnost i ako je zemlja već deo NATO-ovog odbrambenog saveza. Danski lideri tvrde da se regionalna bezbednosna situacija promenila i da je to poziv Danskoj da bliže sarađuje sa EU na pitanjima odbrane.

„Svim srcem verujem da moramo da glasamo za. U vreme kada treba da se borimo za bezbednost u Evropi, moramo da budemo ujedinjeniji sa našim susedima “, rekla je premijerka Mete Frederiksen tokom televizijske debate u nedelju.

U praksi, Dansko izuzeće iz odbrambene i bezbednosne politike EU podrazumeva da nisu pozvani na sastanke, imaju mali uticaj i ne mogu da učestvuju ili finansiraju bilo kakve vojne operacije, navodi BBC.

EU je trenutno uključena u nekoliko vojnih misija i glasanje za moglo bi značiti učešće u najmanje dve od njih, u Bosni i Hercegovini i u Somaliji, a pridruživanje Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU otvorilo bi vrata za saradnju i drugim danskim agencijama koje se bave bezbednošću.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar