U trendu

Danska i Kanada posle više decenija okončale takozvani rat viskijem

Danska i Kanada posle gotovo 50 godina rešile su spor o vlasništvu nad nenaseljenim ostrvcetom Hans na Arktiku, time okončavši „Rat viskijem“, javlja BBC.

Spor oko ostrva pojavio se nakon početka pregovora 1971. oko spora u Nersovom moreuzu, koji razdvaja Kanadu i autonomnu dansku teritoriju Grenland.

Sporazum o granici u moreuzu postignut je 1973. godine, ali su tokom pregovora obe strane položile pravo na ostrvce. Prema međunarodnom pravu, i Danska i Kanada su mogle da to učine, pa je dogovoreno da se spor oko ostrva Hans reši kasnije.

Međutim, Kanada je 1984. godine na ostrvce poslala vojsku, koja je postavila zastavu Kanade i pre odlaska zakopala bocu kanadskog viskija.

Nekoliko nedelja kasnije, danski ministar za poslove Grenlanda otišao je na ostrvce i zamenio zastavu Kanade danskom, i ostavio je flašu akvavita iz Kopenhagena. Ministar je takođe ostavio poruku, na kojoj je pisalo „Dobrodošli na dansko ostrvo“. Tako je počeo „Rat viskijem“.

Tokom proteklih 49 godina, više ekspedicija iz Otave i Kopenhagena išlo je na ostrvo Hans, da pobode zastavu svoje države i ostavi bocu nacionalnog pića.

Danska i Kanada su 2018. odlučile da formiraju zajedničku radnu grupu kako bi rešile višedecenijski spor. Sada su se zvaničnici dveju zemalja dogovorili da ostrvce Hans ugrubo podele po pola.

Dansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će sporazum između država biti potpisan nakon potvrde u parlamentima dve zemlje. Prema sporazumu, ostrvo Hans biće podeljeno prema procepu na njegovoj površini.

Kada sporazum bude potpisan, Kanada i Danska će imati najdužu pomorsku granicu na svetu, dugačku 3,882 kilometra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar