U trendu

Danska namerava da postane nezavisna od ruskog gasa

KOPENHAGEN – Danska će značajno povećati budžet za odbranu i nastoji da postane nezavisna od ruskog gasa nakon napada Rusije na Ukrajinu, izjavila je danas danska premijerka Mete Frederiksen.

Skandinavska zemlja će povećati budžet postepeno kako bi dostigla dva odsto BDP-a do 2033. godine, što je ekvivalentno povećanju godišnje potrošnje za odbranu od oko 2,65 milijardi dolara, prema sporazumu između glavnih parlamentarnih stranaka, preneo je Rojters.

Stranke su se složile da odvoje oko milijardu dolara u naredne dve godine, kako bi se ojačala danska odbrana, diplomatija i humanitarna pomoć.

„Istorijska vremena pozivaju nas na istorijske odluke. Ovo je najveća investicija u dansku odbranu u novije vreme“, kazala je Frederiksen.

Danska, članica NATO, pristala je 2019. godine da poveća vojnu potrošnju s 1,35 odsto svoje ekonomske proizvodnje na 1,5 posto do 2023, ali je bila pod pritiskom SAD da postigne cilj NATO od dva odsto.

„Putinov besmisleni i brutalni napad na Ukrajinu je stvorio novu eru u Evropi, novu realnost. Ukrajinska borba nije samo njena, to je test svega u šta verujemo, test naših vrednosti, demokratije, ljudskih prava, mira i slobode“, dodala je danska premijerka.

Kako bi se prilagodila veća potrošnja za odbranu, sadašnja proračunska ograničenja Danske biće ublažena, a deficit će postati negativan posle 2025. godine.

Frederiksen je rekla da se glavne parlamentarne stranke slažu da Danska treba da postane nezavisna od ruskog gasa „što pre je to moguće“, iako nije određen vremenski rok.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.