U trendu

Danska prijavila podvodno curenje gasa iz gasovoda Severni tok 2

Danska je danas prijavila curenje gasa iz gasovoda Severni tok 2 koji iz Rusije ide za Evropu ispod Baltičkog mora, i ocenila da postoji opasnost za pomorski saobraćaj.

Danski operator gasovoda Severni tok 2 potvrdio je da je curenje otkriveno jugoistočno od danskog ostrva Bornholm u Baltičkom moru.

Premda se ovaj gasovod ne koristi za uvoz gasa, on je svejedno napunjen, javila je novinska agencija DPA.

Portparol Severnog toka 2 izjavio je da je gubitak pritiska u cevima detektovan rano jutros, i da su nadležna tela u Nemačkoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj i Rusiji smesta o tome obaveštena, dodaje se u izveštaju DPA.

Nemačko ministarstvo privrede saopštilo je danas u Berlinu da mu „nisu jasni uzroci i činjenice u vezi sa ovom stvari“.

„Trenutno razmenjujemo informacije sa nadležnim telima kako bismo razjasnili činjenice“, navodi se u saopštenju.

Izgradnja Severnog toka 2 bila je završena kada je kancelar Nemačke Olaf Šolc (Olaf Scholz) suspendovao puštanje u rad ovog gasovoda pred sam početak ruske invazije na Ukrajinu i nakon što je Moskva jednostrano priznala nezavisnost Luganska i Donjecka, dve odmetnute regije na istoku Ukrajine.

Nemačka je veoma zavisna od isporuka ruskog gasa, ali otkako je Moskva 24. februara ove godine vojno napala Ukrajinu, Berlin nastoji da nađe alternativne izvore snabdevanja.

Curenje iz gasovoda desilo se dan pred puštanje u rad novog Baltičkog gasovoda koji će transportovati gas iz Norveške do Poljske preko Danske.

Norveški gas ima važnu ulogu kao zamena za ruski gas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar