U trendu

Danski naučnici: Maske ne štite dovoljno, ali. . .

KOPENHAGEN – U najnovijoj studiji danskih naučnika navodi se da maske za lice pružaju samo umerenu zaštitu protiv virusa kovid-19 , ali da rezultati istraživanja ne mogu da se koriste protiv široke upotrebe maski radi sprečavanja virusa.

U studiji sprovedenoj u aprilu i maju, kada vlasti u Danskoj još nisu izdale preporuku za nošenje maski, učestvovalo je 6.024 punoletnih osoba podeljenih u dve grupe – jednoj koja je nosila maske i kontrolnoj grupi, piše Rojters.

Nakon mesec dana istraživanja pokazalo se da je 1,8 odsto ispitanika koji su nosili maske dobilo virus, kao i 2,1 odsto ispitanika iz kontrolne grupe, saopštila je univerzitetska bolnica u Kopenhagenu.

„Studija nije potvrdila očekivano smanjenje rizika od infekcije za ljude koji nose maske i mogli bi da ukažu na umereniji stepen zaštite od 15 do 20 odsto, međutim, studija ne tvrdi da maske ne pružaju nikakvu zaštitu“, navodi se u saopštenju bolnice.

Kako se navodi, nalazi studije su u skladu sa ranijim istraživanjima koji kažu da maska pruža samo ograničenu zaštitu osobi koja je nosi, ali može da dramatično smanji rizik za druge ako je nosilac zaražen, čak i kada nema simptome.

Autori studije dodaju i da rezultati ne bi trebalo da se koriste za zaključivanje da nošenje maski nije efikasno u smanjenju širenja kovida-19, jer tokom istraživanja nije testirano koliko maske smanjuju rizik od širenja infekcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.