U trendu

Danski ubica sa podmornice u pritvoru nakon bekstva

KOPENHAGEN – Danac Peter Madsen, osuđen za ubistvo švedske novinarke na svojoj podmornici, zadržan je danas u pritvoru nakon što je priznao da je pretio nekolicini ljudi dok je pokušavao da pobegne iz zatvora u predgrađu Kopenhagena.

Tužioci su rekli da je Madsen na izlasku iz zatvora Herstedvester pretio psihologu i upravniku i navodno uperio predmet koji je ličio na pištolj u vozača kombija kada je bio izvan objekta. Takođe je rekao policajcima koji su mu stavili lisice kada je uhvaćen da će detonirati prsluk s eksplozivom, koji se pokazao lažnim, rekli su tužioci, prenosi AP.

Madsenov pokušaj da pobegne iz zatvora u utorak bio je kratak; uhvaćen je nakon otprilike pet minuta. Zatvorsko osoblje koje ga je pratilo videlo je da je uskočio u beli kombi koji je prolazio i obavestilo policiju, koja je uhapsila jednog od najozloglašenijih kriminalaca u Danskoj na oko 500 metara od zatvora u kojem služi doživotnu kaznu.

Madsen je 2018. godine na Gradskom sudu u Kopenhagenu osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva Kim Val, 30-godišnje novinarke iz Švedske, koju je 2017. godine namamio na svoju podmornicu, uz obećanje da će joj dati intervju.

On je raskomadao njeno telo i bacio ga u more.

Madsen je negirao da je ubio Valovu. Tvrdi je da je ona slučajno preminula u podmornici, ali je priznao da je delove njenog tela bacio u Baltičko more.

Prema danskom zakonu, Madsen ne može dobiti dodatnu zatvorsku kaznu za pokušaj bekstva. Ali uslovi u kojima izdržava kaznu mogu postati stroži, na primer, mogao bi mu biti ukinut kontakt sa drugim zatvorenicima i smanjene posete radionici i zatvorskoj biblioteci.

Doživotne kazne u Danskoj obično znače 16 godina zatvora, ali se osuđenici ponovo procenjuju kako bi se utvrdilo da li bi predstavljali opasnost za društvo, ako bi bili pušteni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.