U trendu

Davos 2022: Rat u Ukrajini i klimatske promene glavna tema

DAVOS – Na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu rat u Ukrajini će biti u fokusu, ali i klimatske promene.

Od oko 270 planiranih panela od ponedeljka do četvrtka, jedna trećina će biti posvećena upravo klimatskim promenama i njihovim direktnim posledicama.

Američki izaslanik za klimu DŽon Keri, aktivistkinja iz Ugande Vanesa Nakade i predsednik klimatske konferencije COP26 prošle godine Alok Šarma, biće neki od glavnih lidera koji se očekuju u Davosu, preneo je AP.

Ovo je prvo okupljanje u Davosu u dve godine, a klimatski paneli će se takođe baviti određenim pitanjima.

Ruski rat u Ukrajini će činiti dobar deo konferencije, dok kod klimatskih promena, dva pitanja će biti centralna: Kako bi države trebalo da odgovore na energetske šokove zbog smanjivanja ili odsecanja od ruskog gasa i nafte i da li će rat ubrzati prelazak na obnovljive izvore energije ili pomoći kompanijama za fosilna goriva da održe status kvo, dodaje AP.

„Energetska bezbednost i evropski zeleni dogovor biće jedan od panela gde se od učesnika očekuje da kažu da je put napred u udaljivanju od fosilnih goriva.

Međutim, evropske zemlje, od kojih su neke prilično zavisne od ruskih energenata, takođe pokušavaju da nađu ostale izvore prirodnog gasa kako bi ispunili potrebe u kratkom vremenskom roku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar