U trendu

Davutoglu se neće ponovo kandidovati za predsednika vladajuće stranke

Turska vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) održaće vanredni kongres 22. maja na kome se premijer Ahmed Davutoglu neće ponovo kandidovati za šefa stranke, što automatski znači da više ne može ni da bude premijer, pošto su te dve funkcije povezane prema statutu stranke, prenose danas turski mediji.

Ova odluka doneta je na posebnom sastanku rukovodstva stranke AKP danas u Ankari, javile su televizije NTV i CNN Tirk. Sastanak je održan dan pošto su stigle vesti o razdoru izmedju Davutoglua i predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Nesuglasice izmedju predsednika Turske i šefa vlade izbile su na videlo poslednjih nedelja. Davutoglu je izabran na čelo partije i vlade u avgustu 2014. posle izbora Erdogana za predsednika zemlje. Prethodno je Erdogan bio premijer tri mandata.

Odlazak Davutoglua otvoriće put ka učvršćivanju vlasti šefa države a mogao bi i da poveća previranja u zemlji koja je suočena s brojnim izazovima, kao što su migrantska kriza, pretnja ekstremista, obnova sukoba s Kurdima i prelivanje rata u Siriji na južnu granicu Turske.

Povezane vesti:

Turski premijer objavljuje da napušta funkciju

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar