U trendu

Deca Glamoča bez mogućnosti da uče srpski jezik

BANJALUKA – Tri decenije od građanskog rata u BiH deca srpske nacionalnosti u Glamoču nemaju mogućnost da u školama izučavaju nacionalnu grupu predmeta, izjavio je načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša.

Gostujući u Jutarnjem programu RTRS, Radivojša je istakao da srpska deca još nemaju pravo da uče maternji jezik ni u osnovnoj, ni u srednjoj školi i po tom pitanju se ništa nije uradilo.

Ipak, dodao je da postoji šansa da se stvar pomakne s mrtve tačke.

„Ministarka nauke, obrazovanja, kulture i sporta u Vladi Livanjskog kantona, Gordana Nakić, formirala je komisiju koja bi trebalo da istraži ovaj naš problem. Dobili smo uveravanje da će kantonalna vlada raditi na ovom problemu. Mi se nadamo da će ispoštovati reč koju su nam dali“, rekao je Radivojša.

On je govorio i o problemu poligona za uništavanje oružja i municije iz proteklog rata „Barbara“ koji se nalazi u ovoj opštini.

„Nama to nikako ne ide u prilog. Mi od tog uništavanja municije nemamo nikakve koristi, ni u finansijskom, niti u bilo kom drugom pogledu. Na žalost, mi na to ne možemo nikako da utičemo. Obraćali smo se svim nivoima vlasti, ali to se i dalje dešava“, rekao je.

Radivojša je izrazio nadu da će uništavanje oružje i municije konačno prestati kako bi se lokalno stanovništvo posvetilo poljoprivredi i proizvodnji zdrave organske hrane koja je, kaže, nemoguća u ovakvim uslovima.

U Glamoču živi oko 3.000 stanovnika, peta opština po površini u BiH, što govori koliko je stanovništvo razuđeno, napomenuo je Radivojša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.