U trendu

Deklaraciju o istrazi r. zlocina u UKR potpisalo 45 drzava

HAG – Više od 40 američkih i evropskih pravosudnih organa složilo se danas da koordinišu istrage o eventualnim ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini, nedugo nakon što je Kijev naveo da su ruske snage izvele udar daleko od linija fronta u kome je poginulo najmanje 20 osoba.

U sedištu Međunarodnog krivičnog suda (MKS), u Hagu, na međunarodnoj konferenciji koja ima za cilj procesuiranje ratnih zločina počinjenih u Ukrajini, 45 zemalja je potpisalo političku deklaraciju o zajedničkom radu na istragama ratnih zločina u Ukrajini, preneo je Rojters.

Oni su obećali i 20 miliona evra za pomoć MKS, kao i kancelariji generalnog tužioca u Ukrajini i naporima Ujedinjenih nacija da pruži podršku.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je na konferenciji da su ruske rakete pogodile poslovni kvart i obližnje stambene zgrade, na zapadu Ukrajine, pri čemu je poginulo 20 ljudi, uključujući troje dece i da je ranjeno mnogo njih.

„Ruske rakete su jutros pogodile naš grad Vinicu, običan, miran grad. Krstareće rakete pogodile su dva komunalna objekta, kuće su uništene, medicinski centar je uništen, automobili i tramvaji su goreli“, rekao je Zelenski putem video linka.

Prema njegovim rečima, to je akt ruskog terora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.