U trendu

Delagacija Kongresa SAD drugi put ovog meseca na Tajvanu

TAJPEJ – Pet članova Predstavničkog doma američkog Kongresa doputovalo je danas na Tajvan u kraću posetu, za koju se očekuje da će se fokusirati na pitanja bezbednosti, što je već drugi dolazak američkih zvaničnika na ostrvo u ovom mesecu.

Poseta je usledila nakon što je Kina pojačala vojni i politički pritisak u cilju potvrde svog suvereniteta nad ostrvom, što je izazvalo nezadovljstvo u Tajpeju gde je vlada obećala da će „braniti slobodu i demokratiju Tajvana“, navodi Rojters.

„Delegacija Kongresa će se sastati sa visokim tajvanskim zvaničnicima kako bi razgovarali o odnosima SAD i Tajvana, regionalnoj bezbednosti i drugim značajnim pitanjima od zajedničkog interesa“, navodi se u saopštenju američkog predstavništva u Tajpeju.

Predsednica Caj Ing-Ven,koja predvodi administraciju u Tajpeju naglasila je da ova poseta pokazuje snagu prijateljstva između Tajvana i SAD.

Pet američkih zvaničnika pre toga je boravilo u istočnoj Aziji na putovanju povodom obeležavanja Dana zahvalnosti u Japanu i Južnoj Koreji, a to je drugo putovanje članova Kongresa na Tajvan ovog meseca, navodi Rojters.

Tenzije između Kine i Tajvana su porasle poslednjih meseci, a Tajpej se već godinu dana ili duže žali na ponovljene misije kineskog vazduhoplovstva u blizini tog ostrva, na koje Peking polaže pravo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.