U trendu

Delagacija Kongresa SAD sa predsednicom Tajvana

TAJPEJ – Pet američkih članova Kongresa sastalo se u petak sa predsednicom Tajvana Cai Ing-Venom u iznenadnoj jednodnevnoj poseti sa namerom potvrde podršku SAD ostrvu.

„Ovde smo na Tajvanu ove nedelje da podsetimo naše partnere i saveznike, posle dve teške godine koje smo preživeli, da naša posvećenost i zajednička odgovornost za slobodan i bezbedan indo-pacifički region ostaju jači nego ikad“, poručili su u izjavi članovi Kongresa, prenosi Glas Amerike.

Dvopartijska grupa zakonodavaca iz Predstavničkog doma američkog Kongresa stigla je na Tajvan u četvrtak uveče i planirala je da se sastane sa visokim liderima, uključujući Cai, saopštio je Američki institut na Tajvanu (AIT), institucija koja je de fakto ambasada SAD u Tajpeju

Pet američkih zvaničnika pre toga je boravilo u istočnoj Aziji na putovanju povodom obeležavanja Dana zahvalnosti u Japanu i Južnoj Koreji, a to je drugo putovanje članova Kongresa na Tajvan ovog meseca.

Tenzije između Kine i Tajvana su se pojačale poslednjih meseci, a Tajpej se već duže vreme žali na ponovljene misije kineskog vazduhoplovstva u blizini tog ostrva, na koje Peking polaže pravo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.