U trendu

Delegacija BG sutra s Lajcakom u Briselu

BRISEL, 21. februara ( Tanjug) – Delegacija Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovućem sastaće se sutra od 10:30 u Briselu sa specijlnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčkom u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača.

Sutrašnji sastanak počeće bilateralnim razgovorima dve delegacihje sa EU posrednicima, a od rezultata tih razgovora zavisi da li će u poslepodnevim satima doći do trilaterlanog sastanka predstavnika Beograda, Prištine i EU.

Iz EU su najavili da će na agendi sastanka biti primena već postignutih dogovora i sledeći koraci ka normalizaciji odnosa dve strane.

Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda Petar Petković kaze da će srpska strana ponovo inistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, što je tema koju je prištinska strana do sada odbijala i zbog čega na prethodnom sastanku nije ni došlo do direktinih razgovora Petkovića i Bilsimija.

Petković najavljuje da će teme za delegaciju Beograda biti i nestali, pravosuđe, sloboda kretanja kako i omogućavanje glasanja Srbima na KiM na izborima 3. aprila.

Iako je još nepoznanica da li će delegacije Beograda i Prištine sutra sesti za isti sto u Briselu, iz EU poručuju da upravo od rezultata razgovora glavnih pregovarača zavisi eventualni sastanak na najvišem nivou.

U diplomatskim izvorima u Briselu ocenjuju da bi do sastanka lidera Srbije i tzv. Kosova moglo da dođe pre izbora u Srbiji, kako bi se dogovorilo glasanje za Srbe sa KiM, ali i potvrdili rezulatati radne grupe za registarske tablice.

Novi sastanak eksperata radne grupe za iznalaženje trajnog rešenja za registarske tablice planiran je za 24. februar u Briselu, a EU posrednici očekuju da bi rezulati trebalo da se predstave liderima u dogovorenom roku od šest meseci nakon formiranja Grupe krajem septembra prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar