U trendu

Delegacija EU u BiH zaprepašnjena napadima na Sabornu crkvu u Mostaru

SARAJEVO – Kancelarija EU u BiH zaprepašćena je izveštajima da je Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru u više navrata ove godine bila meta krađa i vandalizma.

Delegacija EU je na svom Tviter nalogu objavila da je posebno zaprepašćena navodima da su pomenuta dela motivisana predrasudama i neprijateljstvom.

Prema tekstu saopštenja, ne treba da postoji tolerancija za činove etničke ili verske mržnje, niti za bilo kakve postupke koji imaju negativan uticaj na stvaranje okruženja pogodnog za pomirenje u BiH.

„Pozivamo sve kompetentne organe da sprovedu punu istragu o ovim navodima, kao i da rade sa postojećim i potencijalnim metama zločina mržnje kako bi ojačali njihovu bezbednost i poverenje da se neko bavi zabrinutostima pogođenih zajednica“, naveli su iz Delegacije EU.

Saborni hram Svete Trojice u Mostaru u noći između utorka i srede, 6. na 7. decembar, opljačkan je, devastiran i pokidani su svi kablovi od električne energije, pa je ovaj verski ostao u mraku, zvona i satovi, simboli multietničosti, ne rade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.