U trendu

Delegacija Južne Koreje u Pjongjangu

SEUL – Južnokorejski zvaničnici sastali su se danas u Pjongjangu s liderom Severne Koreje Kim Dzong Unom, u okviru pregovora o trećem međukorejskom samitu koji bi trebalo da bude održan ovog meseca, javlja Rojters.

Izaslanici su predali Kimu pismo južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina.
Južnokorejski zvaničnici se nadaju da će jednodnevna poseta Pjongjangu oživeti dijalog, budući da su pregovori između SAD i Severne Koreje zaustavljeni nakon što je u junu postignut sporazum o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Razgovori ne napreduju otkad je predsednik SAD Donald Tramp prošlog meseca otkazao posetu državnog sekretara Majka Pompea Severnoj Koreji.

Izaslanike predsednika Južne Koreje, među kojima su bili šef državne bezbednosti i direktor državne tajne službe, primili su i severnokorejski zvaničnici zaduženi za međukorejske razgovore, ali i dijalog sa SAD.

SAD i Severna Koreja su u sukobu oko toga da li bi prvo trebalo završiti pregovore o denuklearizaciji ili napraviti korake ka normalizaciji statusa Severne Koreje, tako što će zvanično biti proglašen kraj Korejskog rata (1950-1953).

Rat je završen primirjem a ne mirovnim sporazumom, što znači da su članice UN čije su snage pod vođstvom SAD učestvoale u ratu, uključujući i Južnu Koreju, tehnički i dalje u ratu sa Severnom Korejom.

Šef državne bezbednosti Južne Koreje rekao je juče da s predstavnicima Severne Koreje želi da razgovara o potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Seul će takođe nastaviti da insistira na zajedničkoj deklaraciji sa SAD kako bi se ove godine Korejski rat okončao i na papiru.

SAD žele da Severna Koreja bezuslovno napusti svoj nuklearni program. Severna Koreja je, međutim, tokom neuspelih pregovora prethodnih godina poručila da bi prisala da se odrekne nuklearnog oružja ukoliko SAD uklone svoje trupe i odbrambene sisteme iz Južne Koreje i Japana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.