U trendu

Delegacija Skupštine Srbije u poseti NAOT-u

BRISEL – Srbija i NATO su razvili snažno partnerstvo u praktičnoj saradnji u protekloj deceniji, ocenio je zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO.a za politička pitanja i bezbednosne politike Džejms Apaturaj i naglasio važnost saradnje i usvajanje novog Individualnog akcionog plana partnerstva IPAP za period od 2019-2021.

„U IPAP dokumentu izloženi su detalji koji predviđaju našu saradnju u naredne dve godine i na koji način će NATO pomagati Srbiji u njenim naporima pri sprovođenju reformi“, naglasio je Apaturaj tokom susreta s delegacijom Skupštine Srbije koja boravi u Briselu.

On je istakao da je partnerstvo Srbije i NATO zasnovano na razumevanju „da smo susedi, i da zajednički rad s našim susedima na pitanjima bezbednosti čini naše građane bezbednijim“.

„Poseta članova parlamenta Republike Srbije, pokazuje da NATO i Srbija imaju aktivni politički dijalog i da smo fokusirani na jačanje međusobnog razumevanja bezbednosne situacije u našem zajedničkom regionu“, rekao je Apaturaj.

Poslanica Narodne skupštine Vesna Marković ocenila je da su odnosi Srbije i NATO-a na znatno višem nivou od usvajanja Individualnog Akcionog Plana Partnerstva u 2015. jer, kako je rekla, Srbija ima najviši stepen saradnje kao država ne-članica sa Alijansom.

„Ova saradnja je nama najznačajnija pre svega zbog saradnje s KFOR-om, zbog zaštite srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zbog slobode njihovog kretanja i zaštite naših verskih objekata“, istakla je Markovićeva.

Kako je kazala, ona očekuje i veće angažovanje KFOR u narednom periodu kada je u pitanju obezbeđivanje slobode kretanja srpskom stanovništvu na KiM.

Tokom posete delegacije Narodne skupštine Srbije sedištu NATO neke od tema koje su bile u fokusu razgovora su hibridne pretnje i izazove, kao i nove bezbednosne izazove, NATO partnerstva sa posebnim fokusom na Zapadni Balkan.

Inače, danas je okončana procedura usvajanja drugog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva – IPAP, između Srbije i NATO, za period 2019-2021. godina, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.