U trendu

Delegacija SNS na 31. kongresu CDU u Hamburgu

HAMBURG – Delegacija Srpske napredne stranke (SNS) predvođena internacionalnim sekretarom SNS i ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimovic ucestvovala je na 31. stranackom kongresu Hriscansko-demokratske unije (CDU) koji je odrzan u Hamburgu.

Tokom trodnevnog kongresa, Joksimovic je odrzala niz bilateralnih susreta sa predstavnicima CDU, clanovima nemackog Bundestaga, predstavnicima EPP, kao i sa poslanicima Evropskog parlamenta koje je izvestila o jednostranim potezima Pristine ucinjenim u prethodnom periodu, aktuelnoj politickoj situaciji u Srbiji i regionu, ali i cvrstoj opredeljenosti Srbije da promovise mirna, odrziva resenja i nasoj posvecenosti sprovođenju dugorocnih reformi na putu ka punopravnom clanstvu u EU.

U razgovoru sa clanom predsednistva CDU, potpredsednikom EPP, predsedavajucim Spoljnopolitickog komiteta EP (AFET) i izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, istaknuta je snazna stranacka saradnja SNS i CDU kojoj su pre svega doprineli predsednik Vucic i kancelarka Merkel, kao i dobri bilateralni odnosi dveju drzava s naglaskom da Nemacka ostaje vazan strateski – pre svega ekonomski i politicki partner Srbije. Mekalister je istakao da Nemacka nastavlja s podrskom procesa evropskih integracija Srbije, i cestitao Srbiji na sveobuhvatnom napretku, sto ce biti valorizovano i kroz otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima sa EU na međuvladinoj konferenciji koja ce u ponedeljak biti odrzana u Briselu. Takođe, u razgovoru s poslanikom nemackog Bundestaga Peterom Bajerom konstatovan je postignuti napredak u reformama, stabilan makroekonomski ambijent, kao i da se Srbija, kroz zalaganje za stabilnost u regionu, pokazala kao ozbiljan kandidat za clanstvo u EU.

Joksimovic je informisala Mekalistera i Bajera o aktuelnoj situaciji u regionu, posebno o jednostranim potezima Pristine koji su u suprotnosti sa regionalnim ekonomskim aranzmanima i regionalnom saradnjom, koji ne doprinose dijalogu Beograda i Pristine i koji podrivaju stabilnost u regionu.

Joksimovic se sastala i sa generalnim sekretarom EPP Antoniom Lopezom, internacionalnim sekretarom CDU Bertilom Vengerom, internacionalnim sekretarom spanske Narodne stranke H. R. Garsijom Ernandezom, predsednikom Partije demokratskog progresa Branislavom Borenovicem, sa kojima je razgovarala i o unapređenju saradnje između SNS i drugih stranaka iz grupacije EPP. Takođe, naglaseno je da je vladajuca SNS u međunarodnim krugovima prepoznata kao stranka s odgovornom unutrasnjom, regionalnom i međunarodnom politikom.

Najveca i najuticajnija nemacka politicka stranka desnog centra CDU, odrzala je kongres koji ce uci u stranacku istoriju kao kongres na kome se nakon 18 godina provedenih na celu CDU nemacka kancelarka Angela Merkel povukla s te pozicije, a za novog lidera CDU izabrana je Anegret Kramp-Karenbauer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.