U trendu

Delegacija SPC predvođena patrijarhom u poseti Budimpešti

BUDIMPEŠTA – Delegacija Srpske pravoslavne crkve predvođena patrijarhom srpskim Porfirijem posetila je danas u Budimpešti baziliku Svetog Stefana, mađarski Parlament, a nakon toga je prisustvovala prijemu, koji je u čast srpskog poglavara priredila predsednica Mađarske Katalin Novak.

Predsednica Mađarske Novak je prijem priredila u znamenitoj palati Šandor, a iz SPC je saopšteno da je u prijateljskom i srdačnom razgovoru potvrđeno da su odnosi između mađarskog i srpskog naroda danas verovatno najbolji u poslednjih nekoliko stoleća.

Patrijarh je, navodi se, još jednom jednom zablagodario za sve što je država Mađarska učinila i čini za SPC i srpski narod.

Episkopi budimski Lukijan, bački Irinej, remezijanski Stefan i hvostanski i izabrani zapadnoevropski Justin, predvođeni patrijarhom Porfirijem prethodno su se u bazilici poklonili moštima Svetog Stefana, prvog mađarskog hrišćanskog kralja.

Potom je usledila poseta Parlamentu, gde je patrijarh najpre razgovarao sa predsednikom Laslom Keverom, a potom je sa pratnjom i domaćinima razgledao velelepno zdanje, simbol mađarske prestonice, u kojoj od 1904. godine zaseda Narodna skupština.

Patrijarh je ranije danas premijeru Mađarske Viktoru Orbanu uručio Orden Svetog Save.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar