U trendu

Deli: Novi non pejper dokaz važnosti proširenja na ZB

BRISEL, 3. juna ( Tanjug) – Mađarski poslanik Evropskog parlamenta Andor Deli potvrdio je za Tanjug postojanje novog nezvaničnog dokumenta koji su sačinile zemlje Višegradske grupe i Austrija, a kojim se traži uključivanje zemlja Zapadnog Balkana u razgovore o budućnosti EU.

„Iz ovog non-pejpera i cele inicijative apsolutno je jasno koliko je Mađarskoj, a i ostalim zeljama Višegradske četvorke i Austriji važno proširenje prema Zapadnom Balkanu“, kaže Deli za Tanjug.

On navodi da je cilj dokumenta namenjenog EU institucijama strateško uključivanje zemalja Zapadnog Balkana u procese koji će uticati na budućnost EU, kao što je Konfrencija o budućnosti Evrope i to u svih pet tematskih oblasti.

„Lično mislim da bi to bilo izuzetno važno i to bi bila izuzetno dobra poruka za građane regiona, jer bi nalik građanima zemalja članica EU mogli da kažu svoje mišljenje i bili bi već sada aktivno uključeni u kreiranje pravca razvoja budućnost EU“, kaže Deli za Tanjug.

Diplomatski izvori su ranije naveli da je u Brisel, uključujući i Evropsku komisiju i komesara za proširenje EU Olivera Vrahejija poslat nezvanični dokument koji su sačini ministri spoljih poslova Mađarske, Slovačke, Češke, Poljske i Austrije.

Za razliku od prethodnih non pejpera koji su predlagali izmene granica u regionu i rešavanje otvorenih pitanja, ovaj dokument podržava bržu i veću integraciju regiona u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.