U trendu

Delovi austrijske vojske pozivaju na korona demonstracije

BEČ – Dok se policija u Beču priprema za održavanje reda i mira na protestima protiv korona mera zakazanim za sutra, delovi austrijske vojske pozivaju na učešće.

Dva visoka oficira u otvorenom pismu pozvala su pripadnike vojske da se priključe protestu protiv ograničenja slobode i vakcinacije.

Oni su, u svom pismu, uporedili preduzete epidemiološke mere sa silovanjem i tvrde da se građani, nakon 75 godina, pomovo stigmatizuju i zatvaraju.

Portparol vojske Mihael Bauer istakao je da je slučaj već na obradi kod disciplinske komisije armije.

I vojni Slobodni sindikat Austrije (FPGOe) poziva vojsku na borbu za „slobodu i ljudsko dostojanstvo“ na sutrašnjem proteste.

Sindikat javne službe (GoeD) pri vojsci ukazuje da FGOe nije reprezentativni sindikat, već neko društvo koje koristi agresivni jezik, koje ne brani prava zaposlenih.

Za sutra je zakazano više protesta antivaksera, desničara, protivnika korona mera.

Tako je Slobodarska partija Austrije (FPO) prijavila svoj skup, antivakseri Martin Ruter i Hanes Brejha svoj, a desničarska aktivistkinja Dženifer Klauinger već par dana kampuje u Štatparku.

Na tri mesta okupiće se antivakseri, koji će se, kako smatra policija, zasigurno na kraju ujediniti na jednoj lokaciji.

Ekstremno desničarski pokret Identitarista najavio je učešće na protestu.

Policija očekuje između 4.000 i 10.000 učesnika na protestu, za koji, prema aktuelnoj epidemiološkoj uredbi, ne važi lokdaun za nevakcinisane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.