U trendu

Demograf: Zbog korone najveći broj umrlih u HR od II Sv. rata

ZAGREB – Profesor Ivan Čipin sa Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu izjavio je danas da je pandemija kovida-19 snažno uticala na smrtnost u Hrvatskoj i da je ona bila najveća još od Drugog svetskog rata.

„Imamo najveći broj umrlih od kada se prati statistika, od Drugog svetskog rata, i najveću stopu mortaliteta, vrlo verovatno će nam se smanjiti očekivano trajanje života. Ne bih se iznenadio da to bude u onoj meri da nas vrati deset godina unatrag prema očekivanom trajanju života“, rekao je Čipin za TV N1 Zagreb.

On je najavio i da će se zbog epidemilološke situacije odložiti popis stanovništva planiran za april ove godine, prenosi Index.hr.

„Epidemiološki razlozi su sigurno opravdani jer popis mora biti visoko kvalitetan, odaziv mora najviši mogući, a treba voditi računa i o zdravlju, ne samo ljudi koji će biti popisani nego i popisivača. Danas, u situaciji kad imate ljude u bolnicama, na respiratorima, u izolaciji, pitanje je kakav će biti kvalitet podataka”, rekao je Čipin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.